Külföld

Remény a menekülésre: több százan állnak sorba útlevélért Afganisztánban

rtl.hurtl.hu

2021. december 19. 14:20

Több száz fős sor alakult ki Kabulban a helyi okmányiroda előtt nem sokkal azután, hogy az tálibok bejelentették: vasárnaptól három tartományban újra kibocsátanak útleveleket.

A fagyos időjárás ellenére több százan várnak Kabulban arra, hogy átvehessék útlevelüket, amellyel elhagyhatják Afganisztánt – írta a Guardian.

Elsősorban azok távoznának, akik féltik az életüket a táliboktól, de sokan az országot sújtó gazdasági válság miatt emigrálnának. 

Az sem ritka, hogy valaki azért hagyná el az országot, hogy megfelelő egészségügyi kezelést kapjon.

Afganisztánban a tálib lázadók májustól kezdve fokozatosan uralmuk alá vonták az ország területének nagy részét, majd augusztusban harc nélkül elfoglalták a fővárost, Kabult, és átvették a hatalmat a Nyugat által támogatott kormánytól. Az útlevélkiadás akkor megszűnt, majd októberben újraindult, de a kérelmek áradata miatt pár nap múlva technikai okok miatt ismét abbamaradt.

A tálib hatalomátvétel miatt az Egyesült Államok befagyasztotta az afgán központi bank számláit, a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap pedig felfüggesztette a segélyek folyósítását. Közben 

az ENSZ arra figyelmeztet, hogy a csaknem 40 milliós afgán népességből 23 milliót fenyeget éhínség a télen.

Egy tálib kormánytisztviselő szombaton azt közölte, hogy a technikai akadályt elhárították, a biometrikus azonosítókat készítő berendezést megjavították. Egyelőre csak a már beadott kérelmeket teljesítik, újakat csak január 10-étől fogadnak be.

Az útlevélkiadásra való készség fontos fokmérője annak, hogy a tálibok mennyire akarnak megfelelni a nemzetközi közösség elvárásainak, hagyják-e elutazni az országokból azokat, akik el akarnak menni – írta az AFP.

„Nem akarjuk, hogy öngyilkos merénylők támadjanak a sorban állókra vagy robbanás legyen a közelben” – mondta a Guardiannak az útlevéliroda előtti tömegre utalva az egyik tálib biztonsági munkatárs, aki szerint a kialakult helyzet veszélyes lehet. Azt is megjegyezte, hogy mindent megtesznek azért, hogy garantálják az emberek biztonságát.

Káosztól tart a többi ország

Az MTI tudósítása szerint közben az afganisztáni válsághelyzetről tanácskoztak az Iszlám Együttműködés Szervezetének (OIC) külügyminiszterei Pakisztán fővárosában, Iszlámábádban. „Ha nem lépünk azonnal, Afganisztán káoszba fog zuhanni” - mondta a kétnapos esemény megnyitóján Imrán Hán pakisztáni miniszterelnök. Hozzátette: ezt menekültáradat és az Iszlám Állam dzsihadista szervezet térnyerése követheti. 

Az ülésen az ENSZ, nemzetközi pénzügyi intézmények, valamint az Egyesült Államok, az Európai Unió és Japán képviselői is részt vesznek. A tálibok ügyvivő külügyminisztere, Amír Hán Muttaki is megjelent az eseményen, annak ellenére, hogy a nemzetközi közösség egyelőre nem ismerte el hivatalosan a kabuli kormányt.

A segélyen kívül Afganisztánnak szüksége van arra, hogy létrejöhessenek hosszú távú gazdasági stabilitásának alapjai. Ennek megteremtése szakértők szerint nagyban azon múlik, hogy felfüggeszti-e Washington a tálib vezetőkkel szembeni szankciókat.

„El kell választaniuk a tálib kormányt a negyvenmillió afgán állampolgártól” – hangsúlyozta Hán.

Az egyeztetés résztvevői végül megállapodtak abban, hogy humanitárius alapot hoznak létre Afganisztán javára.  Az alap az Iszlám Fejlesztési Bank égisze alatt működik majd, de azt egyelőre nem közölték, hogy mikor és mekkora összeggel indul.

Nyitókép: Tálib fegyveres őr Kabulban – Fotó: Ali Kahara/REUTERS

#Külföld#afganisztán#menekülés#útlevél#kabul#tálibok#hatalomátvétel

Címlapról ajánljuk