Külföld

21 halálos áldozata van a Fülöp-szigeteket sújtó tájfunnak

rtl.hurtl.hu

2021. december 18. 10:57

Pusztító szél és özönvízszerű eső csapott le az ország déli és középső régióira.

Legalább 21-en meghaltak a Fülöp-szigeteket sújtó tájfun miatt az AFP hírügynökség szombat reggeli beszámolója szerint.

Fotó: Reuters / Fülöp-szigeteki parti őrség

Több mint háromszázezren hagyták el otthonaikat és a tengerparti üdülőket a Rai tájfun érkeztével, ami a szigetcsoport déli és középső régióit sújtotta. A szupertájfun csütörtökön 195 km/órás széllel csapott le a turisták körében népszerű Siargao szigetére, majd minimálisan enyhülve, 150 km/órával söpört végig az országon özönvízszerű esővel kísérve, ami falvakat öntött el. A szél tetőket tépett le, betonoszlopokat döntött ki, sok helyen szünetel az áramellátás és a távközlés.

Alberto Bocanegra, a Vöröskereszt és a Vörös Félhold helyi vezetője azt mondta, az elmúlt évtized egyik legerősebb vihara volt a mostani, a pusztításról érkezett képek és információk riasztóak. Az áramhiány a vízellátásban is fennakadásokat okozhat.

Fotó: Reuters / Fülöp-szigeteki parti őrség

A leginkább érintett területeken több mint 18 ezer katona, rendőr, tűzoltó vesz részt a keresésben és a mentésben. A Siargaóhoz közeli Dinagat-szigetek alkormányzója arról beszélt, hogy nem tudják elhelyezni azokat az embereket, akik házát lerombolta a vihar, mert a tájfun a menedékhelyeket is tönkretette.

Nyitókép: Reuters / Marco J. Dagasuhan

#Külföld#fülöp-szigetek#tájfun#katasztrófa#rai tájfun

Címlapról ajánljuk