Külföld

Saját pártjától kapott figyelmeztetéseket a brit miniszterelnök

Medvegy GáborMedvegy Gábor

2021. december 18. 9:44

Az időközi választáson elszenvedett vereségből akár bizalmatlansági indítvány is lehet.

Saját pártjában is elégedetlenek Boris Johnson brit miniszterelnökkel, miután a brit konzervatívok lesújtó vereséget szenvedtek a csütörtöki észak-shropshire-i képviselőválasztáson. A képviselői helyet a liberális demokrata Helen Morgan nyerte meg, amit a Konzervatív Párt társelnöke, Oliver Dowden figyelmeztetésként értékelt.

Az észak-shropshirei szavazók dühösek voltak, és belénk rúgtak egyet. (…) Üzenem, hogy meghallottuk

– mondta, hozzátéve, hogy folytatják a munkát. Ám az Euronews tudósítása szerint Boris Johnsont már az időközi választás előtt megfenyegette több párttársa, hogy vereség esetén bizalmatlansági indítványt fognak benyújtani ellene.

A BBC politikai szerkesztője, Laura Kuenssberg arról írt, hogy sokan vannak még a konzervatív párt felső vezetésében is, akik azt gondolják, hogy Boris Johnson miniszterelnökségének vége van, és már nem az a kérdés, hogy ő fogja-e vezetni a pártot a következő választás kampányában, hanem az, hogy hogyan és mikor fog távozni.

Mint arról korábban írtunk, elemzők szerint politikai botrányokra és a kormányfő egyre csökkenő népszerűségére vezethet vissza, hogy a konzervatívok elveszítették azt az észak-shropshire-i képviselői helyet, ami csaknem kétszáz évig mindig övék volt.

Nyitókép: Reuters / Tolga Akmen

#Külföld#boris johnson#brit konzervatív párt#egyesült királyság

Címlapról ajánljuk