Külföld

Történelmi vereséget szenvedtek a brit konzervatívok

rtl.hurtl.hu

2021. december 17. 18:30

Csaknem kétszáz évig mindig tory képviselőé lett az a körzet, ahol a csütörtöki időközi választáson a liberális demokraták jelöltje nyert.

Tiltott karácsonyi partyk a Downing Streeten, szabályszegésen viccelődő volt kormányszóvivő, valamint a miniszterelnöki rezidencia felújításának kétes eredetű finanszírozása  – politikai elemzők szerint egyebek mellett erre a botránysorozatra, valamint Boris Johnson kormányfő egyre csökkenő népszerűségére is visszavezethető, hogy történelmi vereséget szenvedtek a brit konzervatívok.

Az időközi választáson ugyanis elveszítették azt az észak-shropshire-i képviselői helyet, amely csaknem kétszáz évig mindig az övék volt. 

Ennek az országnak vezető kell. Mr. Johnson, maga nem az

– mondta győzelmi beszédében Helen Morgan.

A történelmi diadalt aratott Liberális Demokraták politikusa szintén egy konzervatív politikus körül kirobbant botránynak köszönheti a képviselői székét. A tisztséget korábban betöltő Owen Patersonnak november elején kellett lemondania, mert közbeszerzési eljárásokon magáncégek mellett lobbizott, ezért pedig több százezer fontot tett zsebre.

Politikai elemzők szerint Paterson lebukása és a toryk népszerűségét megtépázó további botránysorozat lehet az oka annak, hogy a választókerület főként konzervatív beállítottságú kisvárosi és falusi szavazói hatezerrel több voksot adtak le a liberális demokraták jelöltjére.

Nemcsak a szavazók, még a jobboldali brit sajtó is elfordult a kormánytól a kitudódott botrányok miatt. Ráadásul Johnsont már saját pártjának a politikusai is kritizálják, különösen azután, hogy soha nem regisztráltak még annyi brit koronavírus-fertőzötöttet egy nap alatt, mint a hét közepén.

Az RTL Híradó riportját ezen a linken nézheti meg.

Nyitókép: Leon Neal / Reuters

 

 

#Külföld#tory#konzervatív#egyesült királyság#választás

Címlapról ajánljuk