Külföld

Leszerelik az beoltatlan amerikai katonákat

rtl.hurtl.hu

2021. december 17. 9:52

Az amerikai fegyveres erők kötelezővé tették a koronavírus elleni oltást, és aki nem oltatja be magát, azt elbocsájtják.

Eltávolítják az amerikai hadsereg és haditengerészet kötelékéből azokat, akik nem hajlandóak beoltani magukat a koronavírus ellen védő oltásokat – írta a New York Times, védelmi tisztségviselőkre hivatkozva. Az amerikai légierőnél már elkezdték leszerelni a beoltatlanokat: december 14-én már 27 embert rúgtak ki azért, mert nem vették fel az oltást – írta a Washington Post.

A Times cikke szerint a hadsereg tagjainak 98 százaléka (majdnem 470 ezer katona) kapott legalább egy oltást, míg a haditengerészetnél kevesebb, mint két százalék a beoltatlanok száma.

A tengerészgyalogosoknál az a szám magasabb: ott öt százalék nem vette fel a kötelezővé tett oltást, azaz nagyjából kilencezren – írta a military.com. A katonai szaklap cikke szerint majdnem 2500-an kértek mentességet az oltás alól, vallási okokra hivatkozva, ezek közül 1900-at bíráltak el, de egy ilyen esetben sem engedélyezték.

Az Egyesült Államokban politikai kérdéssé vált a kötelezővé tett oltást, jellemzően konzervatív elveket valló emberek, főleg a Nemzeti Gárda tagjai közül állnak ellen a koronavíruselleni oltásoknak. Republikánus politikusok december közepén egy jogszabállyal elérték, hogy a juttatásoktól megfosztva szereljék le az oltásszkeptikus katonákat.

Nyitókép: Amerikai katonák egy iraki bázison, 2020 augusztusában. Fotó: Reuters / Thaier Al-Sudani

#Külföld#koronavírus#covid#járvány#hadsereg#oltásellenesek#egyesült államok

Címlapról ajánljuk