Külföld

„Méltóságos úr, szégyellem, amit tettem” – minden eddiginél súlyosabb büntetést kapott az egyik capitoliumi lázongó

rtl.hurtl.hu

2021. december 17. 20:55

Öt évre ítélték a rendőrökre támadó Trump-párti tüntetőt.

Öt év börtön vár arra a lázongóra, aki január 6-án társaival az amerikai törvényhozás egyik épületében az azt védő rendőrökre támadt. Az ügyben már több ítélet is született, de ez az eddigi legsúlyosabb.

Méltóságos úr, nagyon, nagyon szégyellem, amit tettem

– mondta a férfi könnyek között a tárgyalásán az amerikai AP hírügynökség szerint.

Az 54 éves Robert Palmer Floridából utazott Washington DC-be, hogy részt vegyen a Donald Trump leköszönő republikánus elnök által tartott nagygyűlésen. A tömeg később a Capitoliumhoz vonult, ahol a kongresszusi képviselők épp jóváhagyták utódja, a demokrata Joe Biden kinevezését.

A zavargások során a tüntetők több képviselő irodájába is betörtek, és rátámadtak az épületet védő rendőrökre, valamint újságírókat is zaklattak. A lázongás során öt ember halt meg, és nagyjából 1,5 millió dollárnyi (490 millió forintos) kár keletkezett az épületben. Palmer a hatvanötödik személy, akit elítéltek az aznapi események miatt – összesen több mint hétszáz ember ellen emeltek vádat.

Palmer aktívan részt vett a lázadásban. A hatóságok szerint a „frontvonalon” volt, ahol fadarabokat dobált a rendőrökre, és egy tűzoltó készülékkel is rájuk támadt. Azután sem vett vissza a tempóból, hogy a rendőrök gázspray-vel fújták le: ezután egy fémrúddal esett nekik. A férfi a tárgyalásán bűnösnek vallotta magát.

Palmer egy kézzel írt levelet is átadott a bírónak, amelyben azt írta:

Trump támogatóinak hazudtak azok, akik nagy hatalommal bírtak abban az időben. Azzal a hamis narratívával etettek minket, hogy ellopták a választásokat, és hogy a ’mi kötelességünk’ az, hogy ellenáljunk a zsarnokságnak.

Nyitókép: Zavargás a Capitoliumnál január 6-án. Fotó: Michael Reynolds / MTI / EPA

 

#Külföld#capitolium#lázongás#börtön#bíróság#donald trump#joe biden

Címlapról ajánljuk