Külföld

Von der Leyen: Januárban tombolhat igazán az omikron

Mohos MátéMohos Máté

2021. december 15. 16:13

Jövő év elején válhat dominánssá az unióban a koronavírus omikron variánsa, mondta az Európai Bizottság elnöke.

Az ünnepek után számíthatunk arra, hogy az omikron variáns fogja dominálni az uniós koronavírus-eseteket. Erről Usula von der Leyen beszélt.

Az Európai Bizottság elnöke elmondta: az EU felkészült arra, hogy felvegye a harcot a variánssal. Habár a blokk polgárainak 66,6 százalékát már beoltották, sajnálja, hogy a vírus így is megzavarja az év végi ünnepeket.

Hasonlóan sokakhoz, engem is szomorúvá tesz, hogy a karácsonyt beárnyékolja a járvány

– mondta.

Az AP amerikai hírügynökség azt írja: a kontinensen hasonló helyzet várható a jövő év elején, mint amilyen most az Egyesült Királyságban alakul. Itt már napokon belül dominánssá válhat az omikron, ami lényegesen gyorsabban terjed, mint az alfa variáns. Dr Jenny Harries, az ország egészségügyi szervének vezetője azt mondta, hogy ez a variáns nyújtja a legnagyobb kihívást a járvány kezdete óta.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint már a világ 77 országában van jelen az omikron. Jó hír viszont, hogy – részben az oltásoknak köszönhetően – az omikronos betegeknél egyelőre úgy tűnik, egyhébb a koronavírus lefolyása, mint azoknál, akik korábban kapták el azt.

Azonban a WHO figyelmeztet, hogy a járványt így sem szabad lebecsülni.

Nyitókép: Johanna Geron / Reuters

 

#Külföld#ursula von der leyen#omikron#koronavírus#variáns#január#karácsony#egyesült királyság

Címlapról ajánljuk