Külföld

Covid: nyolcszázezer halott az Egyesült Államokban

rtl.hurtl.hu

2021. december 15. 5:37

Az USA-ban minden más országnál többen haltak meg a koronavírus-járványban. Közben a WHO az omicron „példátlan gyorsaságú” terjedésére figyelmeztet. 

Átlépte kedden a nyolcszázezret a koronavírus-járványban meghalt emberek száma az Egyesült Államokban, nem sokkal azután, hogy a fertőzöttek száma elérte az ötvenmilliót – derült ki a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem adataiból. A legtöbb halott az oltatlanok és az idősek köréből került ki, és több amerikai halt meg 2021-ben, mint 2020-ban, a járvány első évében, amikor még nem volt oltás a koronavírus ellen.

Az első amerikai több mint 650 nappal korábban halt meg a Washington állambeli Seattle városában, és azóta többen haltak meg az Egyesült Államokban, mint bármelyik más országban. A világon 271 462 242 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 5 320 575. A második legtöbb halott Brazíliában van (több mint 616 ezer), a harmadik helyen pedig India áll, több mint 475 ezer halottal. 

A lakosságarányos halálozások számát nézve az Egyesült Államok a 20. helyen áll a világon – írta a BBC.

Joe Biden amerikai elnök arra szólította fel az amerikaiakat, hogy „az ország biztonságának érdekében” teljesítsék „hazafias kötelességüket”, és oltassák be magukat.

Példátlan omicron

Közben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) arra figyelmeztetett, hogy az omicron variáns „példátlan sebességgel terjed” az egész világon. Az omicron 77 országban van bizonyítottan jelen, de a szervezet vezetője egy sajtótájékoztatón kijelentette, hogy ennél több országban lehet, ahol még nem azonosították.

Tedros Adhanom Ghebreyesus közölte, hogy bár az omicron nem okoz olyan súlyos megbetegedéseket, nem szabad alábecsülni, mert a fertőzések nagy száma miatt túlterhelődhetnek a kórházak.  

Nyitókép: A koronavírus-járványban meghalt emberekre emlékeznek amerikai politikusok a kongresszus washingtoni épületénél. Fotó: Reuters / Elizabeth Frantz

 

#Külföld#koronavírus#covid19#halálozási adatok#egyesült államok#világ#who#omicron

Címlapról ajánljuk