Időjárás

Harmadfokú hőségriasztást rendeltek el szerdától

rtl.hurtl.hu

2024. augusztus 13. 17:54

Szerdától vasárnapig harmadfokú hőségriasztás lép érvénybe az ország egész területére.

Az országos tisztifőorvos a HungaroMet előrejelzése alapján az ország egész területére vonatkozóan korábban elrendelt hőségriasztását szerda 0 órától harmadfokúra emeli, és vasárnap 24 óráig meghosszabbítja – közölte kedden a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) és a Katasztrófavédelem azt kéri a lakosságtól, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot, elsősorban vizet. Még egy félárnyékban parkoló jármű utastere is rövid idő alatt életveszélyesen felmelegedhet. Ha bárki autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot – olvasható a közleményükben.

Az autóval közlekedőket különös óvatosságra intik, rájuk is kedvezőtlen hatással lehet a nagy meleg. Akik a szabadságukat vízparton töltik, kerüljék a déli órákban a napozást, hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, felhevült testtel semmiképpen ne ugorjanak a vízbe. Várandós nők csak mértékkel tartózkodjanak a napon, ha testhőmérsékletük túlzottan felmelegszik, az káros lehet a baba egészségére – figyelmeztetnek.

Hozzátették, a szabadban végzett intenzív fizikai tevékenység hőgutát okozhat, írja az MTI. Arra is felhívják a fegyelmet, hogy az egész országban tűzgyújtási tilalom van érvényben, vagyis tilos erdőkben és azok kétszáz méteres körzetében tüzet gyújtani.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

 

#Időjárás#harmadfokú riasztás#hőségriasztás#kánikula#hőség#hungaromet#katasztrófavédelem#nngyk

Címlapról ajánljuk