Időjárás

Hétvégén mérséklődik a hőségriasztás, de most még több megyében piros figyelmeztetés van érvényben

rtl.hurtl.hu

2024. július 17. 16:10

Zivatarok is kialakulhatnak.

Mérséklődik, de marad a hőségriasztás – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

A két szervezet közös közleményében azt írja, hogy az országos tisztifőorvos péntek 0 órától vasárnap 24 óráig az ország egész fenntartja a hőségriasztást, de annak szintjét harmadfokról másodfokra módosítja.

Figyelmeztetnek arra, hogy legyünk elővigyázatosak a meleg napokon: fogyasszunk minél több vizet, teát, szénsavmentes üdítőt. Jót tesz a paradicsomlé, az aludttej, a kefir, a joghurt és a levesek. Lehetőleg kerüljük a kávét, alkoholos italokat, cukros és szénsavas üdítőket. A szabadban érdemes széles karimájú kalapot, napszemüveget, világos színű, bő szabású pamutruhát viselni.

Akik a szabadságukat vízparton töltik, kerüljék a déli órákban a napozást, hűtsék le magukat, mielőtt vízbe mennek, és felhevült testtel semmiképpen ne ugorjanak a vízbe. Várandós nők mértékkel tartózkodjanak a napon, ha a testhőmérsékletük túlzottan megnő, az káros lehet a baba egészségére.

Ajánlott naponta több órán át légkondicionált, hűtött helyiségben tartózkodni, de azt javasolják a szakemberek, hogy a hőfokot ne állítsuk 27 foknál alacsonyabbra, és a légkondicionálót csak szakaszosan használjuk az ízületek védelme érdekében. A ventilátort szintén szakaszosan ajánlott üzemeltetni.

Gyereket, házi kedvenceket néhány percre se hagyjanak parkoló autóban – aki napon álló autóban hagyott gyereket vagy állatot lát, azonnal hívja a 112-t. Az egész országban tűzgyújtási tilalom van érvényben, tilos erdőkben és azok 200 méteres körzetében tüzet gyújtani. A melegben gyakrabban riasztják a tűzoltókat szén-monoxid mérgezés miatt is, mert a kéményekben légdugó alakulhat ki.

Szerda éjfélig öt megyére a legmagasabb, piros fokozatú figyelmeztetést adta ki a HungaroMet a hőség miatt. Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar és Pest megyében a napi középhőmérséklet 29 fok felett alakulhat.

Baranya, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyére másodfokú figyelmeztetést adtak ki, itt a napi középhőmérséklet 27 fok felett alakulhat.

Szerdán elsősorban a Duna vonalában és attól keletre nagyobb számban is kialakulhatnak zivatarok, valamint a késő délutáni, kora esti órákban kis eséllyel az Alpokaljára is besodródhat egy-egy cella. Ezekhez viharos szél, jégeső, intenzív csapadék társulhat, és felhőszakadás is előfordulhat, elsősorban az északi, északkeleti tájakon.

Éjjel várhatóan csökkennek a zivatarok, de főleg az Alföldön még hajnalban, reggel is előfordulhatnak. Csütörtök napközben leginkább a középső országrészben alakulhat ki, illetve a délkeleti, keleti határvidék fölé sodródhat be néhány, várhatóan nem heves zivatar.

Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

#Időjárás#hőség#kánikula#hőségriasztás#figyelmeztetés#zivatar

Címlapról ajánljuk