Időjárás

Térkép: vörösbe borult az ország nagy része, nyakunkon a 41 fok

rtl.hurtl.hu

2024. július 10. 15:28

Szerdán 11 megyére, csütörtökön 12 megyére vonatkozik a meteorológiai szolgálat harmadfokú, azaz vörös figyelmeztetése a nagy hőség miatt. Szombaton trópusi hőség lesz az előrejelzés szerint.

A legmagasabb, piros fokozatú figyelmeztetést adta ki a HungaroMet Zrt. 12 megyére csütörtök éjfélig: az érintett megyékben a napi középhőmérséklet 29 Celsius-fok felett alakulhat.

A meteorológiai szolgálat az MTI-hez szerdán eljuttatott veszélyjelzésében azt írta: csütörtök éjfélig Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Pest, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, valamint Tolna megye területére adtak ki piros fokozatú figyelmeztetést.

Erre az időszakra további hét – Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Heves, Nógrád, Vas, Veszprém és Zala – megye területére másodfokú figyelmeztetést adtak ki a várhatóan magas középhőmérséklet miatt. Ott a napi középhőmérséklet 27 Celsius-fok felett alakulhat.

Szerdán sem sokkal kedvezőbb a veszélyjelző térkép, 11 megyére érvényes a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetés, látható, hogy Komárom-Esztergom ma még megúszta a legnagyobb forróságot, csütörtökre azonban ez a megye is elesik:

Vörösbe borult az ország nagy része, 41 fokot mondanak hétvégére

Még aggasztóbb, hogy a meteorológiai szolgálat heti előrejelzésében már a 40 fokot meghaladó maximum-hőmérsékletek is szerepelnek. A mostani kilátások szerint csütörtök-pénteken 40, szombaton pedig a 41 fokot is elérheti a nappali csúcshőmérséklet. Ha ez bekövetkezik, minden bizonnyal megdől a 1991-ben Tokajban mért július 13-i országos melegrekord, ami mindössze 38,2 fok volt.

A met.hu oldalon közzétett előrejelzés szerint a mostani adatok szerint ilyen napok várnak ránk:

Vörösbe borult az ország nagy része, 41 fokot mondanak hétvégére

Nyitókép: Lakatos Péter/MTI

#Időjárás#hőség#nyár#július#kánikula#melegrekord#hőhullám#Meteorológiai Szolgálat#hungaromet#térkép

Címlapról ajánljuk