Időjárás

A kutató elmondja, milyen nyár vár ránk

Balogh Veronika FlóraBalogh Veronika Flóra

2024. április 24. 18:13

A korai meleg sokakat érintett váratlanul, az utóbbi időben kiszámíthatatlan módon váltakozott az időjárás. Az elmúlt hét hideg napjait követően elindul a felmelegedés, és Dr. Kovács Erik, a Klímapolitikai Intézet senior kutatója szerint pedig az előrejelzések alapján a legmelegebb nyár vár ránk.

A Kárpát-medence természeti adottságaiból adódóan különösen érzékeny a nyári melegre, rendkívül könnyen megragad a meleg levegő a medencében, ezért fontos, hogy megfelelően felkészüljünk.

Tavaly előtt elkezdődött egy intenzív melegedési időszak, és a szezonális előrejelzések alapján ez a felmelegedés idén is folytatódik

– nyilatkozta a szakértő az rtl.hunak.

 Az előrejelzések alapján  a szokásosnál kétszer vagy akár háromszor több hőhullámmal kell számolnunk. De nemcsak meleg, hanem száraz nyárra kell készülnünk, az Alföldön és a Kisalföldön komolyabb aszályoktól lehet tartani. Ennek ellenére lesznek csapadékosabb napok is, de ezek eloszlása a megszokottnál egyenetlenebb lesz. Dr. Kovács Erik ugyanakkor kiemelte, hogy ilyen hosszú időtávon csak szezonális előrejelzéseket tudnak adni, az egyes napok időjárását még csak megjósolni sem lehet.

A kutató szerint az átlaghőmérséklet magasabb lesz, mint az eddigi években, illetve a mostani előrejelzések szerint az intenzív nyári meleg egészen szeptember végéig, október közepéig kitart majd.

Ez jó hír azoknak, akik szeretik a nyarat, de dr. Kovács Erik figyelmeztet, hogy fontos az elővigyázatosság: napközben, a veszélyes időszakban lehetőleg minél kevesebbet tartózkodjunk odakint, fogyasszunk minél több folyadékot, a szabadban pedig keressük a fák alatti árnyékos területeket, ahol akár 5-6 fokkal is hűvösebb lehet a levegő.

A Fókusz korábban összegyűjtötte, milyen hatással lehet ránk a változékony időjárás, és miért problémás a kora tavasszal tapasztalható nyári meleg.


Nyitókép: Pexels

#Időjárás#nyár#meleg#melegrekord#hőhullám#szárazság#aszály#előrejelzés

Címlapról ajánljuk