Időjárás

Döbbenetes videón, ahogy arrébb rakja a szél a 38 tonnás utasszállítót a kifutópályán

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. december 18. 15:04

Ausztráliában szügyig elöntötte az árvíz az egyik reptéren a repülőket, Argentínában játszi könnyedséggel rakott arrébb a szél egy 38 tonnás Boeing gépet.

Míg minálunk épp hol sarkvidéki, hol tavaszias téli időjárás uralkodik, a déli féltekén szélsőséges elemekkel tűzdelt nyári időjárás okoz gondokat. Az orkán erejű széllel, villámárvizekkel dúló viharok nem kímélik a légi közlekedést, mint azt az elmúlt napokban a közösségi médiában terjedő felvételek is tanúsítják.

A hétvégén hatalmas szélvihar vonult át az argentin főváros nemzetközi repülőterén (Aeropuerto Internacional Ministro Pistarini), ami nemcsak tömeges járattörlésekhez vezetett, de károkat is okozott. 

Az alábbi videó az Aerolineas Argentinas légitársaság egyik Boeing B737-76N típusú repülőgépét mutatja, amit az orkán erejű szél könnyedén odébb taszajtott a betonon. A szabályosan parkoló 38 tonnás gép az extrém szélnyomás hatására megindult, bal szárnyával felborított egy guruló lépcsőt, miközben a gép orra egy műszaki ellátó autónak is nekiütközött.


Pár nappal ezelőtt Ausztrália keleti partvidékén okozott gondokat a rendkívüli időjárás. Queensland megyében rekordmennyiségű csapadék hullott: 12 óra alatt 600 milliméter eső árasztotta el Cairns repülőterének térségét. A villámárvízzel nem tudtak megbírkózni a vízelvezető csatornák, így a repülőteret méteres víz öntötte el, mint ez a videó is mutatja:


A repülőtér az árvíz levonulásáig felfüggesztette működését, minden járatot töröltek.

Ilyen időjárás közepette biztos nem indulna útnak, de Korda György amúgy imád repülni. Balázs Klárival közösen újraélesztett Reptér című slágere a ferihegyi repülőtér ikonikus 1-es termináljáról szól:


Nyitókép: Twitter

#Időjárás#ausztrália#argentína#szélsőséges időjárás#villámárvíz#orkán#repülőtér#légi közlekedés

Címlapról ajánljuk