Időjárás

A végére még berobban a nyár: másodfokú riasztást rendeltek el a hőség miatt

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 21. 14:27

Aki teheti, ne menjen ki a napra 11 és 17 óra között.

Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ szakmai ajánlását figyelembe véve másodfokú hőségriasztást rendel el az ország egész területére 2023. augusztus 21-én (hétfő) 14 órától 2023. augusztus 24-én (csütörtök) 24 óráig.

A tartósan magas hőmérséklet károsan befolyásolhatja egészségi állapotunkat, az elhúzódó hőség kiemelten veszélyes az idősekre, a gyermekekre és a fizikai munkát végzőkre. Az idősek körében a tartósan magas hőmérséklet szív- és érrendszeri panaszokat okozhat, ezek észlelésekor haladéktalanul orvoshoz kell fordulni – figyelmeztetnek.

A kánikula idején – különösen 11-17 óra között – tartózkodjunk hűvös helyen, kerüljük a szervezetünket terhelő fizikai munkát; zuhanyozzunk naponta többször langyos vízzel! 

A strandolók is vonuljanak árnyékba a kritikus időszakban, és használjanak magas faktorszámú napvédő krémet. Felhevült testtel semmiképp se ugorjanak vízbe! A munkába, bevásárlásra indulók vigyenek magukkal elegendő folyadékot, és ne feledkezzenek meg a napvédő krémek használatáról, a sapka, kalap viseléséről sem.

Semmiképp, még egészen rövid időre sem hagyjunk gyermeket, háziállatot tűző napon álló gépjárműben, mivel annak belső tere akár pár perc alatt is 50-60 °C-ra melegedhet fel. Ha bárki napon álló autóban gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Időjárás#forróság#hőségriasztás#nyár#meleg

Címlapról ajánljuk