Időjárás

Tomboló vihar: két Ryanair-gép is megsérült Ferihegyen

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. augusztus 5. 10:05

Súlyos viharkárokról érkezett jelentés a Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtérről is, miután brutális zivatarlánc söpört át az országon szombatra virradó éjjel.

Mint arról szombat reggel az rtl.hu is beszámolt, brutális vihar tarolta végig szombatra virradó éjjel az országot. A több hullámban érkező, rendkívül heves zivatarokat viharos erejű szél kísérte, ami ágakat szakított le, fákat csavart ki tövestől, épületekben tett kárt. A hatalmas felhőszakadás utcákat, pincéket, garázsokat, aluljárókat árasztott el országszerte.

Az ítéletidő a Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtéren is komoly fennakadásokat és károkat okozott, írja a Telex. A Budapest Airport tájékoztatása szerint a repülőtér forgalmát biztonsági okokból éjjel háromnegyed 2 és reggel 6 óra között teljesen fel kellett függeszteni:

a terminálépületek több helyen beáztak, az egyik futópálya jelzőfényei megsérültek, a le- és felszálláshoz használt betoncsíkot sár és törmelék borította el.

A szinte egész éjjel tomboló vihar miatt Debrecenbe, Bécsbe és Belgrádba irányították át

  • a Wizz Air Lisszabonból és Korfuról,
  • a British Airways Londonból,
  • az Air France Párizsból

érkező járatait.

A kora reggeli járatok java része késésekkel indult, de a legrosszabbul a Ryanair járt:

a fapados légitársaság két, Ferihegyen parkoló gépe megsérült a viharban, emiatt több órás késésre kell számítani a Ryanair utasainak.

A repülőtér reggel 6 óra óta biztonságosan üzemel, de csak az egyik (az 1-es) futópálya használható, mert a 2-es pálya betonját még takarítják, és javítják a viharban megrongálódott jelzőfényeket, előreláthatóan szombat délelőttig.

Hajnali képeink a XIX.kerületi viharkárokról:

Nyitókép: Villámlás Salgótarján felett 2023. augusztus 5-én hajnalban – Fotó: Komka Péter / MTI

#Időjárás#vihar#budapest#zivatar#ferihegy#liszt ferenc nemzetközi repülőtér#viharkárok

Címlapról ajánljuk