Időjárás

Brutális vihar tarolta végig szombat éjjel az országot, özönvíz Budapesten

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. augusztus 5. 6:48

A viharos erejű szél fákat csavart ki tövestől, a hatalmas felhőszakadás utcákat, pincéket, garázsokat, aluljárókat árasztott el.

Az éjszakai, hajnali órákban több hullámban rendkívül heves zivatarok söpörtek végig az országon. A délnyugat felől érkező kiterjedt zivatarrendszer éjfél körül érte el Budapestet. Órákon keresztül villámlott szinte másodpercenként, miközben a viharos erejű, 70-80 km/órás széllökéseket is produkáló szél fákat csavart ki tövestül. A főváros több részére is özönvíz zúdult, rövid idő alatt sokfelé esett 30-50 mm eső, írja az Időkép.

A tűzoltókhoz csak Budapestről másfél óra alatt több mint hatszázhatvan bejelentés érkezett, túlnyomó részt a pesti oldalról, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányítási ügyeletére szombat reggelig több mint ezer bejelentés érkezett, írja az MTI. Kispest mélyebben fekvő utcáit ezúttal is elöntötte a víz, mint az a fenti galériában is látható, kora reggel készült képeink is tanúsítják, a Shopmark bevásárlóközpont parkolója és mélygarázsa is hatalmas tóvá változott.

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a vihar a főváros teljes területét érintette, pincékbe, garázsokba, alagsori lakásokba, aluljárókba befolyt víz kiszivattyúzásához, kidőlt fák és leszakadt ágak eltávolításához kértek segítséget az egységektől. A XI. kerületben, a Lapu utcában az M1-M7-es aluljárójában felgyülemlett vízben elakadt egy személygépjármű, a X. kerületi Dreher Antal úton pedig négy személyautó és egy kis teherautó futott villamos sínre a vízben. Sok helyről érkezett automatikus tűzjelző riasztás.

A Pest körüli településekről több mint százhatvan bejelentés futott be vízkárok és fakidőlések miatt, leginkább Szigetszentmiklósról, Gyálról, Nagytarcsáról, Kistarcsáról, Csömörről, Kerepesről és Gödöllőről.

Szigetszentmiklóson jelentős a vízkár: garázsokba, házakba, pincékbe ömlik a felgyülemlett esővíz; a Losonczi utcában és a Csepeli úton kidőlt fák miatt riasztották a tűzoltókat, míg a Rekettye utcában egy árokba borult személyautót kellett kivontatniuk a tűzoltóknak. Gödöllőn a 3-as főút Szabadság úti szakaszán fák dőltek az úttestre, míg a Tisza utcában fenyőfa dőlt egy családi házra, és beszakította a tetőt.

Káosz a vonatközlekedésben

Budapesten több elővárosi vasútvonalon nem, vagy csak korlátozottan lehetséges a vonatközlekedés. Az átvonuló vihar miatt fák dőltek a sínekre, felsővezetékek sérültek meg egy-egy szakaszon, közölte a Mávinform szombaton hajnalban az MTI-vel.

  • Szombat kora hajnaltól jelentős késésekkel közlekednek a vonatok a Budapest-Újszász-Szolnok, a Budapest-Hatvan, a Budapest-Veresegyház-Vác, a Budapest-Cegléd vonalon.
  • Maglód és Rákoshegy állomások között felsővezetéki zárlat akadályozza a vonatközlekedést. Maglód állomáson nem működik a biztosítóberendezés, itt sem közlekedhetnek a vonatok. Az utasokat pótlóbusz szállítja Mende és Rákos között.
  • Aszód és Galgamácsa között nincs vonatközlekedés, a vasúti pályára dőlt fa miatt leszakadt a felsővezeték.
  • Ferencváros és Kőbánya-Kispest között mindkét vágányon felsővezetéki hiba van, a vonatok nem közlekednek. Ez a székesfehérvári G43-as vonatoknál okozhat kimaradást, késést.
  • Kőbánya-felső és Rákos között mindkét vágányon fadőlés miatt szünetel a vonatközlekedés. A Budapest-Hatvan-Miskolc, illetve a Budapest-Újszász-Szolnok vonal vasúti közlekedésében okoz késéseket, járatkimaradásokat.
  • Pestszentlőrinc és Vecsés között csak az egyik vágányon közlekedhetnek a vonatok, felsővezetéki zárlat miatt. A Budapest-Cegléd-Szolnok elővárosi vonatok, továbbá a szegedi és a nyíregyházi távolsági, InterCity és InterRégió vonatok hosszabb menetidővel közlekednek.
  • Pestszentimre-felső és Kispest állomás között nem közlekedhetnek a vonatok a vasúti pályára dőlt villanyoszlop miatt. A Budapest-Lajosmizse vonalon megnő az eljutási idő.
  • A Keleti pályaudvar és Ferencváros között fadőlés miatt a felsővezetékben nincs áram, a győri és a pécsi távolsági vonatok hosszabb menetidővel közlekednek.

Békés, Hajdú, Nógrád, Fejér és Tolna megyékben is tarolt a vihar

Sok riasztást kaptak a tűzoltók Hajdú-Bihar megyében péntek este a viharos időjárás miatt. A hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék és az erős szél jelentős károkat okozott. Debrecenben és Püspökladányban fák és oszlopok dőltek ki, faágak szakadtak le, háztetők rongálódtak meg. Az utcákon hömpölygött az esővíz, pincékbe, garázsokba, néhol udvarokba és lakásokba is betört, mert az árkok és a szennyvízcsatornák nem tudták elnyelni a vizet. Debrecenben az autóbuszok és a villamosok egy ideig nem tudtak közlekedni az úttestet elborító víz miatt.

A károk felszámolásán Debrecen és más települések tűzoltói is dolgoznak. A Déri múzeumban, amelynek pincéjébe az utcáról tört be a víz, karcagi hivatásos tűzoltók szivattyúztak, mentve az értékeket. A vérellátó állomás helyiségeiben fél méter magasan állt a víz, majd elszivárgott, mire a tűzoltók kiérkeztek.

A megye országútjain kidőlt fák és leszaggatott gallyak jelezték a vihar útját. Sáránd és Derecske között, a 47-es főútra dőlt ki egy nagy fa, és faágak nehezítették a közlekedést Hajdúszoboszló külterületén, a régi 4-es főúton, valamint a Hajdúszovát és Debrecen közötti úton -ismertette közleményében a katasztrófavédelem.

Sok munkát ad a vihar a tűzoltóknak Fejér és Tolna vármegyében, az esetek többségében kidőlt fákat kell eltávolítaniuk az utakról, közölte a katasztrófavédelem az MTI-vel.

Dombóváron az árokba hajtott egy személyautó a heves eső miatt, a város hivatásos tűzoltói szabadították ki a járművet. A Katona József utcában villanyvezetékre dőlt egy fa, leszakította a villanyvezetékeket is. A Madách utcában kerítésre dőlt fenyőfát kellett eltávolítani.

Fakidőlések miatt kértek segítséget Regöly, Simontornya, Rétszilas, Cece, Sáregres, Döbrököz és Szabadegyháza településről is. Nagylókon, a Belátó utcában beszakadt egy ház teteje, és ledőlt a kémény, több utcában pedig villanyoszlop, illetve fák dőltek ki. A Sárosdot és Hantost összekötő utat le kellett zárni, mert eltorlaszolta egy fa.

Velence és Pusztaszabolcs között szintén több fa kidőlt az útra Pusztaszabolcson, a Mátyás király utcában egy ház tetejét is megrongálta a vihar.

Komoly fennakadások a vidéki vasútvonalakon is

Az alábbi vonalakon jelentős késésekre kell számítani a Mávinform szombat reggeli tájékoztatása szerint:

  • A viharkárok miatt a békéscsabai vasúti vonalon és Szolnok-Debrecen szakaszon megnő a menetidő. 
  • Mezőtúr és Kétpó között mindkét vágányon tartós felsővezetéki zárlat akadályozza a vasúti közlekedést, Hajdúszoboszló és Ebes között pedig meghibásodott a biztosítóberendezés. 
  • A békéscsabai vonalon várakozni kényszerült a Mezőtúrról Szolnokra 4:41-kor elindult személyvonat (7429) és a Bukarest felől Budapestre tartó Dacia (346) gyorsvonat is. A Szolnok-Debrecen vonalon megnő az InterCity és az InterRégió vonatok menetideje, közölte a Mávinform.
  • Szünetel a vonatközlekedés Magyarnándor és Nógrádkövesd, Balassagyarmat és Drégelypalánk között, miután szombat hajnalban elérte Nógrád megyét is a délnyugat felől érkező kiterjedt zivataros rendszer, károkat okozva.
  • Magyarnándor és Nógrádkövesd között fa dőlt a vasúti pályára, a Balassagyarmatról Aszódra 3:49-kor elindult személyvonat a fának ütközött.  
  • A Balassagyarmat - Aszód vonalon jelentős késésekkel kell számolni.
  • Balassagyarmat és Drégelypalánk között sem közlekednek a vonatok, a sínekre dőlt fa miatt. A kidőlt fának nekiütközött a Balassagyarmatról Vácról 3:22-kor elindult személyvonat. A MÁV-START pótlóbuszt rendelt az utasok elszállításához, várhatóan 5:30-ra tudnak forgalomba állni.  
  • A Balassagyarmat - Vác vonalon jelentős késések várhatók.  
  • Aszód és Galgamácsa között sincs vonatközlekedés, a vasúti pályára dőlt fa miatt leszakadt a felsővezeték.
#Időjárás#vihar#zivatar#budapest#özönvíz#villámárvíz#viharkárok#képgaléria

Címlapról ajánljuk