Időjárás

Pokolian meleg lesz ma, de a java csak szerdán jön

rtl.hurtl.hu

2023. július 11. 7:05

Egymás után dőlnek a melegrekordok.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint kedden, napközben sok napsütésre számíthatunk általában kevés fátyol- és gomolyfelhővel. Csapadék az ország nagy részén nem valószínű, legfeljebb az északkeleti, esetleg a délnyugati, nyugati határszélen alakulhat ki záporeső, kis eséllyel zivatar. Az északnyugati, nyugati szél megélénkül, időnként meg is erősödik.

A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 30 és 34 fok között valószínű. Késő este 18, 26 fok várható.

A július 3. és 9. közötti volt a valaha világszinten mért legmelegebb hét, írja az MTI az ENSZ meteorológiai szervezetének jelentése alapján. Több napi hőmérsékletrekord is megdőlt.

„Az előzetes adatok szerint ez volt a világban a valaha mért legmelegebb hét”–  tudatta a Meteorológiai Világszervezet (WMO) a júniusi hónap után, amikor szintén rekordok dőltek meg az emberi tevékenységek kiváltotta általános felmelegedés, valamint az El Nino meteorológiai jelenség első hatásai miatt.

 A hőmérsékletek rekordokat döntenek a szárazföldön és a tengereken egyaránt, "potenciálisan pusztító hatásokkal az ökoszisztémákra és a környezetre" – közölte a WMO.

„Ismeretlen területen járunk, és számíthatunk arra, hogy újabb rekordok dőlnek meg, ha az El Nino jelenség tovább fokozódik, és a hatásai 2024-ben is érezhetők lesznek” - közölte Christopher Hewitt, a WMO éghajlatkutató szolgálatának igazgatója.

Az Európai Unió Föld-megfigyelési programja, a Kopernikusz az AFP francia hírügynökséggel közölte, hogy július 6., csütörtök volt a legmelegebb nap 17,08 Celsius-fokos átlaghőmérséklettel, ami a tudósok szerint elhanyagolható 0,02 Celsius-fokkal, illetve 0,01 Celsius-fokkal haladta meg a szerdait, illetve péntekit.

Ez a hallatlanul magas hőmérséklet-sorozat július 3-án kezdődött (16,88 Celsius-fok), megdöntve a korábbi, 2016. augusztusi rekordot. Az volt a Kopernikusz által valaha mért legmelegebb év.

Nyitókép: illusztráció: Getty Images

#Időjárás#forróság#nyár#melegrekord

Címlapról ajánljuk