Időjárás

Európában több mint 60 ezer ember halálát okozta a tavalyi hőség

rtl.hurtl.hu

2023. július 10. 19:57

Olaszországban volt a legmagasabb a halálozási arány.

A perzselő hőség több mint 60 ezer emberrel végzett tavaly nyáron Európában – állapították meg a tudósok, írja a Guardian.

Az EU statisztikusai augusztusban megkongatták a vészharangokat, mivel a tikkasztó hőség, a kimerítő szárazság és a tomboló tüzek a kontinens nagy részét felemésztették, és szokatlanul sok ember halt meg az eddigi legmelegebb európai nyár során.

A közegészségügyi szakértők kiszámították, hogy hány haláleset vezethető vissza a hőmérsékletre. Megállapították, hogy 2022. május 30. és szeptember 4. között 61 672 ember halt meg hőség okozta halálesetekben Európában. A halálozási arány Olaszországban, Görögországban, Spanyolországban és Portugáliában volt a legmagasabb.

„Vannak olyan emberek, akik egyébként is meghaltak volna, de ezeket nem számoltuk bele ebbe a módszertanba" – mondta Joan Ballester, a barcelonai Globális Egészségügyi Intézet éghajlati és egészségügyi kutatóprofesszora, a tanulmány vezető szerzője. „Olyan emberekről beszélünk, akiknél ezeknek a hőmérsékleteknek az előfordulása váltotta ki a halálukat” – tette hozzá. 

A hőség okozta haláleseteknek csak kis hányadát teszi ki a hőguta. A legtöbb esetben a forróság úgy öli meg az embereket, hogy a szervezet nem képes megbirkózni a már meglévő egészségügyi problémákkal, például a szív- és tüdőbetegségekkel.

A tanulmány szerint 2022 nyarának minden egyes hetében az európai átlaghőmérséklet „megszakítás nélkül” meghaladta az előző három évtized alapértékeit. A legintenzívebb hőség július 18. és 24. között volt, amikor 11 637 ember halálát okozta.

Szerdán szerdán tetőzhet a kánikula, 38 fok is lehet:


Nyitókép: Pixabay

#Időjárás#hőhullám#forróság#kutatás#nyár#kánikula

Címlapról ajánljuk