Időjárás

54 fokos párás hőség: pokoli hőhullám perzseli Thaiföldet

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. április 22. 16:12

Indiában és Bangladesben is iszonyatos meleg van.

Figyelmeztetést adott ki a thai Országos Meteorológiai Szolgálat Bangkokra és Thaiföld más részeire is arra kérve az embereket, hogy ne menjenek ki a szabadba a rendkívüli hőség miatt, írja a Sky News.

A hétvégére az ország 77 tartományából legalább 28-ban 40°C-ot meghaladó hőmérsékletet jeleztek előre. A héten volt olyan település, ahol 45 fok volt.

Szombaton a fővárosban 42 fokot mértek, de a páratartalommal kombinált hőindex rekordot döntött: 54 fok volt a szombati csúcs.

Április hagyományosan a legmelegebb hónap Thaiföldön, amikor az átlagos legmagasabb hőmérséklet 37 Celsius-fok körül szokott alakulni. Most azonban az átlagosnál durvább hőhullám sújtja a térséget, aminek következtében körülbelül öt fokkal magasabb a hőmérséklet az ilyenkor szokásosnál.

Az elmúlt napokban-hetekben az áramfogyasztási rekordok is megdőltek. Április 6-án több mint 39 000 megawatt áramot használtak fel Thaiföldön, ami bőven meghaladja a tavalyi 32 000 megawattot.

Kelet- India és Banglades egyes részein is rendkívüli a hőség. Banglades nyugati részén és a fővárosban, Dakkában a hőmérséklet 43 °C volt. Két indiai államban – Tripurában és Nyugat-Bengáliában – bezártak az iskolák ezen a héten, miután a hőmérséklet több mint 5°C-kal magasabb volt az ilyenkor megszokottnál.

A korai nyári meleget a klímaváltozással hozták összefüggésbe a tudósok, akik szerint Indiában és Pakisztánban több mint egymilliárd embert fenyeget a hőség. Az indiai meteorológiai hivatal az év elején azt közölte, hogy az országban most nagyobb valószínűséggel lesznek hőhullámok március és május között.

Nyitókép: turisták Bangkokban április 15-én – Fotó: Varuth Pongsapipatt/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

#Időjárás#thaiföld#india#banglades#ázsia#hőség#kánikula#hőhullám#globális felmelegedés#klímakatasztrófa

Címlapról ajánljuk