Időjárás

Egy fillért nem tennénk már a fehér karácsonyra, de van egy jó hírünk is

Allaga TamásAllaga Tamás

2022. december 17. 10:18

Kemény fagyok, havazás, hófúvás is előfordult már az idei télen, így a fehér karácsonyra várók némi reménykedéssel tekinthettek a jövőbe. Most, hogy a negyedik gyertyát is meggyújtjuk az adventi koszorún, és így látótávolságon belülre került az ünnep, nincs jó hírünk a hóimádóknak, de azoknak igen, akiknek máris elegük van a nagykabátból.

Régen a nosztalgia is jobb volt, ahogy a mondás tartja, és ez különösen igaz, amikor a múlt század teleinek időjárására terelődik a szó. Sokak meggyőződése, hogy régen bizony rendszeresen térdig gázoltak az emberek karácsonykor a hóban, röpködtek a mínuszok, manapság viszont ennek már nyoma sincs. 

Hogy mindez valóban igaz-e, azt könnyedén ellenőrizhetjük, ha fellapozzuk az Országos Meteorológiai Szolgálat több évtizedre visszanyúló megfigyelési adatbázisát. Pontosabban ez nem lenne olyan egyszerű, de szerencsére készítettek egy szemléletes infografikát, amelyből kiderül, hogy az emberi agy ez esetben is igyekszik megszépíteni az emlékeket.

Budapest esetében például az elmúlt 70 évben mindössze 9 olyan év volt, amikor karácsony mindhárom napján taposhattuk a havat, és további 21 olyan alkalom volt, amikor legalább az egyik napon hullott a pelyhes. 

Ez azt jelenti, hogy valamennyire is fehér ünnep mindössze átlagosan „szűk” 3 évente fordult csak elő, és gyakori volt, hogy egymást követő 3-4 évig hómentes volt ez az időszak. 

Az viszont kétségtelen, hogy a hegyeket leszámítva a 2000-es évektől látványosan megritkultak a havas periódusok, és ugyanez igaz a hidegrekordokra is. Ez sajnos nagyon is szinkronban van azokkal a változásokkal, amelyeket a gyorsuló klímaváltozás kapcsán látunk térségünkben és a világ más részein is.

Karácsony locsog

Most, hogy tudjuk, milyen is volt a múlt, és azt is, hogy a felmelegedés jócskán közrejátszik az ünnepi hangulat elrontásában, nézzük, ilyen szembeszélben van-e egyáltalán esélyünk havazásra. 

A pénteki, szombati átmeneti csapadékot követően egy rég nem látott, hosszú száraz időszak rajzolódik ki az előrejelzésekben, amely legalább csütörtökig, péntekig eltart majd, de van rá esély, hogy még karácsonykor is csak elvétve lesz csapadék. A köztes időszakban 

ráadásul melegszik az idő, így a hegyekben most még látható kisebb-nagyobb hótakaró is olvadásnak indulhat, sőt nyomtalanul el is tűnhet. 

A legfrissebb valószínűségi előrejelzések egészen elkeserítőek a hóimádók számára: 24-ére például a legvalószínűbb maximum érték most a 10 fok, de van olyan forgatókönyv is, amely szerint a 15-öt is súrolhatná a higanyszál. Ehhez képest a legoptimistább prognózis sem számol napközben faggyal, de annak egyébként is elenyésző lenne az esélye. 

Mire érdemes tehát készülni? Kora tavaszi hőmérsékletek, változatos felhőzeti kép, érintő-súroló, de mindenképp gyenge frontok, országos szinten pedig kevés csapadék. A legkevesebb ruhát a jövő héten mindenképp a déli megyékben kell majd magunkra ölteni, míg az esernyőkre inkább az északi és nyugati megyékben lehet szükség. A szánkókat pedig most még nem érdemes előkészíteni, de arra is van esély, hogy a korcsolyapályák helyén is csak pocsolyákat találunk. Amint pontosabbá válnak az előrejelzések, érkezünk a friss adatokkal!

Nyitókép: 1969-es karácsony kirakat – Főfotó/Fortepan

 

#Időjárás#várható időjárás#meteorológia#fehér karácsony#tél#december##havazás

Címlapról ajánljuk