Tudomány-Tech

Ebben a városban volt utoljára fehér karácsony Magyarországon – az biztos, hogy nem Budapesten

rtl.hurtl.hu

2022. december 16. 16:13

A fővárosban ugyanis utoljára húsz éve havazott karácsonykor. Utoljára a Kékestetőn volt fehér karácsony, tavaly. De vajon melyik városban volt utoljára ünnepi havazás?

Az Országos Meteorológiai Szolgálat infografikán mutatta be, hogy mikor volt fehér karácsony öt nagyvárosban és a Kékestetőn. Az OMSZ Facebook-oldalán közzétett posztban 1951-től kezdve jelzik, hogy mikor volt zöld, és mikor teljesen vagy csak részben havas a karácsonyi ünnep.

  • Budapesten jellemzően – 37 évben – zöld volt a karácsony, 24 évben legalább az egyik nap volt hó, és 10 évben volt havas az ünnep. Utoljára húsz éve, 2002-ben volt ott fehér a karácsony.
  • Debrecenben 2005-ben volt a legutóbb havas a karácsony, egyébként 1951-től 35-ben volt zöld az ünnep, 21 évben „foltos”, és 15 évben havas.
  • Szegeden 46 zöld karácsonyt regisztráltak, 15 volt „foltos”, és 10 fehér.
  • Szombathelyen 33 zöld karácsony volt, 23 „foltos”, és 14 havas. 
  • Pécsen 45 hómentes, 16 részben havas és 10 fehér karácsonyt tartanak nyilván.
  • A Kékestetőn mindössze 8 zöld karácsonyt rögzítettek az elmúlt 71 évből, 19 volt "foltos" és 44 havas.

2007-ben volt az utolsó igazán havas karácsony, akkor Szegeden, Pécsen és Szombathelyen is fehér takaró borította az utcákat, házakat.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy idén havas karácsonyunk lesz-e. Az OMSZ ezzel kapcsolatban csak annyit közölt, hogy „jelenleg még csak nagyon nagy vonalakban lehet körvonalazni a karácsonyi ünnepek várható időjárását.”

Nyitókép: Fenyőfát visz egy férfi Budapesten, a behavazott Széchenyi rakparton 2018. december 15-én. MTI/Koszticsák Szilárd

#Tudomány-Tech#fehér karácsony#zöld karácsony#havazás##hóesés#budapest#pécs#debrecen#szombathely#kékestető#szeged

Címlapról ajánljuk