Időjárás

Vasárnap országszerte havazásra lehet számítani - figyelmeztet a Magyar Közút

rtl.hurtl.hu

2022. december 10. 16:07

A téli közlekedésre alkalmas járművel érdemes csak útnak indulni.

Az időjárási előrejelzések alapján a téli szezon első országos havazására lehet számítani a hétvégén, hófúvásra és téliesebb útviszonyokra figyelmeztet a Magyar Közút, számolt be az MTI. Korábbi cikkünkben részletesen bemutattuk, hogy hol mire lehet számítani.

Közleményükben azt írják: minden rendelkezésükre álló eszközt bevetnek majd a következő napokban, ahol lehet, ott előszórási, preventív sószórási munkákat is végeznek. 

Ugyanakkor a folyamatos munkavégzésük mellett az intenzív havazás mellett időszakosan téli útviszonyokra is fel kell készülniük az autósoknak.

Főleg Észak-Dunántúlon és a Bodrogközben, ahol a 70-75 kilométer per órás széllökések már a szombat esti órákban is hófúvást eredményezhetnek.  

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján éjfélig az Alpokalján, a Bakonyban, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, majd vasárnap már másutt is egyre többfelé válthat havazásba az eső, ugyanakkor a váltást követően a legtöbb helyen gyorsan gyengül, vagy megszűnik a csapadék a vasárnap déli órákig.

Vastagabb hótakaró kialakulására főként az Alpokalja, a Dunántúli- valamint az Északi-középhegység magasabb részein lehet számítani. A nyugati, valamint az északkeleti tájakon 1-6 centiméteres hóréteg is kialakulhat, vasárnap este pedig az Ózd-Békéscsaba vonal mentén hullhat 1-5 centiméternyi friss hó.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Időjárás#havazás#tél##magyar közút

Címlapról ajánljuk