Időjárás

Éjjel jön a nagyja - ezeken a helyeken havazhat vasárnap

Allaga TamásAllaga Tamás

2022. december 10. 12:36

Vasárnap érkezik a szezon első jelentősebb havazása, mutatjuk a legfrissebb előrejelzéseket!

Ahogy azt néhány nappal ezelőtt már írtuk, vasárnap az ország szerencsésebb lakói (persze ez nézőpont kérdése) átélhetik a szezon első jelentősebb havazását. Sokáig kérdéses volt, hogy érdemes-e készíteni a szánkókat, vagy megint csak látványhavazásra futja, de mostanra sokat tisztult a kép. Mutatjuk a friss előrejelzéseket!

Megint éjjel jön a nagyja

Vasárnapra virradó éjszaka ismét mediterrán ciklon csapadékrendszere teríti be a Kárpát-medencét. Nem kétséges, hogy ez ekkor még zömmel esőt jelent majd, de a késő esti óráktól a Nyugat-Dunántúlon a hegyek mellett akár az alacsonyan fekvő vidékeken is megtörténhet a halmazállapot váltás, azaz havazhat. Ez arrafelé nem az első lenne, ott már novemberben is voltak fehér órák. Bár a hőmérséklet ott gyorsan csökken, a csapadék hasonlóan nagy sebességgel távozik majd a térségből, ezért inkább csak 1-2 cm hóréteg képzelhető el. A Dunántúlon ekkor már nagy területen megerősödik a szél, ami jelzi, hogy megindult a hideg levegő beáramlása. Hajnalig sokfelé áznak majd a földek, havazásra ekkor főleg a hegyekben számíthatunk. 

Az szinte biztos, hogy az Alpokalja, a Dunántúli-középhegység, a Dunazug-hegyvidék kifehéredik reggelre, sőt, a Bakonyban akár jelentős, sok centiméteres hóréteg is kialakulhat, abban viszont még mindig van bizonytalanság, hogy az esőcseppek közé mennyi hópehely keveredik majd a síkvidéki tájakon. 

Aki viszont mindenképp szeretne hóban taposni, jól teszi, ha korán útnak indul és felkeresi valamelyik magas hegyünket.

Viharos szél nyugaton, kevés hó keleten

Napközben sokat változik a helyzet. A Dunántúl keleti részein a nap első felében még van esély gyenge intenzitású havazásra, havas esőre, de ez is egyre inkább megszűnik. Tovább erősödik a szél, az Észak-Dunántúlon viharos lökések is lehetnek, ráadásul az ég is borult marad, ezért a 0, +2 fokos hőmérsékletek mellett igazán hidegnek érezhetjük majd a levegőt. A csapadék kelet felé mozog, de feltehetően ekkor még az Alföldön nem lesz havazás, az Északi-középhegységben viszont annál inkább. A Bükkben és a Mátrában szinte biztos, hogy találunk majd fehérséget, és ehhez lehet, hogy nem is kell majd túl magasra mászni. Ahogy később a hideg levegő a szelek szárnyán egyre keletebbre jut, utolérheti a csapadékot. Ez lehet, hogy csak a délutáni, esti órákban következik be,

minden esetre akkor már akár az Alföldön, főleg a Tiszántúlon is lehet átmeneti havazás, amely egyébként még átnyúlhat hétfőre is.

Kérdőjelek

Nem lenne korrekt az előrejelzés, ha nem ejtenénk szót a bizonytalansági tényezőkről, főleg egy mediterrán ciklon esetén. Bár az szinte borítékolható, hogy a hegyekben lesz hó, de egyelőre benne van a pakliban, hogy végül csak ott látunk majd megmaradó réteget. Mindez attól függ, hogy a széllel érkező hideg képes lesz-e utolérni a csapadékot. 10 km-es hiba az előrejelzésben (ami európai léptékben nem számít soknak) már boríthatja a tervet. A másik kérdőjel a hófúváshoz kapcsolódik. A Bakonyban várhatóan egyaránt lesz hó és viharos szél is, de mivel nem lesz még igazán hideg, lehet, hogy porhó helyett vizes hóval lesz dolgunk, amit csak extrém esetben képes megmozdítani a légáramlás. Ez azonban most nem tűnik ilyen szélsőséges esetnek. 

Kizárni nem lehet, hogy egyes útszakaszokon ez nehézségeket okoz majd, de az ország egészét nézve marginális problémáról van szó. Persze nemcsak kérdőjelekkel operál a meteorológus, vannak az előrejelzésnek biztos pontjai is. Biztosak lehetünk abban, hogy hideg, téli időnk lesz vasárnap. Biztos az is, hogy a Dunántúlon a hőérzetünket jelentősen rontja majd az erős szél, és arra sincs esély, hogy pár percnél tovább lássuk majd a napot. Így érdemes tehát készülni.

Mit érdemes mindebből megjegyezni?

Ha biztosan szeretnénk havat látni, irány a legközelebbi hegy! Ha kimozdulnánk, öltözzünk melegen, a szél és a borult idő jelentősen ront hőérzetünkön. A magasabb hegyekben téli(es) útviszonyok várhatók, csak megfelelő technikai felkészültséggel induljunk útnak.

 Vasárnap reggelre nyugaton, hétfő reggelre keleten is előfordulhat átmeneti, nem vastag hóréteg, ezért érdemes az aktuális helyzetről tájékozódni.

Nyitókép: Egy látogató a behavazott Erdő háza látogatóközpont és vadasparkban a Soproni-hegység Muck magaslatán 2022. november 23-án. – Nyitókép: Filep István / MTI

#Időjárás##hóesés#hideg#eső

Címlapról ajánljuk