Időjárás

Enyhült az aszály, a cukorrépának és az őszi gyümölcsöknek még van esélye

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. szeptember 12. 16:58

A múlt hét második felében kiadós csapadék érkezett főleg az északkeleti és délkeleti országrészbe, ami ugyan a kukoricán már nem segített, de a cukorrépának és az őszi érésű gyümölcsöknek még sokat számított, ráadásul az elvetett káposztarepcének is minden csepp esőre szüksége van.

Az elmúlt öt nap alatt az ország jelentős részén 10 millimétert meghaladó csapadék hullott, sőt északkeleten és délkeleten nagy területen 40-50 millimétert meghaladó mennyiség esett, ugyanakkor az északnyugati országrész és a Kaposvár-Szolnok vonal széles sávja kimaradt a csapadékból, idézte az MTI az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfői agrometeorológiai elemzését.

Az augusztus 20-a után kezdődött csapadékosabb időszak hatására az elmúlt 30 nap csapadékösszege már nagy területen meghaladja a sokéves átlagot, ilyenre pedig régóta nem volt példa. A talajok felszín közeli rétege az ország jelentős részén nedves, sokfelé sáros, és egyre nagyobb területen jut a mélyebb rétegekbe is a nedvesség.

A napraforgónak és a kukoricának sok helyen annyi

90 napos csapadékösszegben azonban még jócskán van hiány. Jelenleg az Alföld középső részén a legszárazabb a talaj. Az aszály mértéke és területi kiterjedése tovább csökkent, inkább már csak az Alföld középső részére és a Délkelet-Dunántúlra jellemző.

Az elmúlt napokban érkezett csapadék sok tekintetben életmentő volt, bár a napraforgónak és a kukoricának már nem számított. A frissen elvetett repce kelését azonban lehetővé tette és a kiégett legelők is újrazöldülnek.

A napraforgót a legtöbb helyen már betakarították, bár az elmúlt esős napok ennek nem kedveztek. Nyugaton, délnyugaton, ahol a nyár első felében még aránylag kedvező volt a talajnedvesség, nem annyira rossz a helyzet, mint a keleti országrészben, ahol nagy területen egyáltalán nincs termés.

Még jöhet eső

Az előttünk álló héten változékony, kora őszi időre van kilátás. A keddi száraz idő után szerdán északkeleten, majd csütörtöktől a hét legvégéig már országszerte várható eső, zápor, helyenként zivatar is. Összességében a héten nagy területen várható újabb 10 millimétert meghaladó csapadékösszeg, sőt a jelenlegi számítások szerint délnyugaton ettől több is hullhat. A talaj nedvességtartalma a hét második felében újra növekszik.

Szerdán és csütörtökön a délnyugati, vasárnap már a nyugati, északnyugati szél erősödik meg nagy területen. Csütörtökig melegszik az idő, akkor 25-30 fok között várható a csúcsérték, majd a hét végére erős és napokig tartó lehűlés valószínű.

Nyitókép: aszály sújtotta kukoricás Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, augusztus végén – Fotó: Nagy Attila Károly / rtl.hu

#Időjárás#aszály#eső#csapadék#mezőgazdaság

Címlapról ajánljuk