Időjárás

Ma még odaszúr egyet nekünk a forróság, de kedden már jöhet az enyhülés

rtl.hurtl.hu

2022. július 25. 6:34

De lesznek olyan országrészek, ahol kedden is marad a kánikula.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint ma még túlnyomóan derült, száraz idő várható, csak kevés gomoly- és fátyolfelhő jelenhet meg az égen. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, a hőmérséklet délután 31 és 36, késő este 22 és 30 fok között valószínű.

Tehát röviden: marad a kánikula.

A hőség miatt kedd éjfélig van érvényben veszélyjelzés, Csongrád-Csanád megyére narancssárga, a többi megyére – az észak-keletiek kivételével – citromsárga figyelmeztetést adtak ki.

Hidegfront

Kedden egy hidegfront vonul át hazánk egy része fölött az enyhülés előtt délkeleten néhány órás napsütés várható.Majd az ország északnyugati felén több helyen, máshol elszórtan fordulhat elő zápor, zivatar.

A szél sokfelé megerősödik, zivatarban viharossá fokozódhat. A hőmérséklet hajnalban 11 és 23 fok között alakul, a szelesebb tájakon, vízpartokon mérhetik a magasabb, az északkeleti völgyekben az alacsonyabb értékeket.

Rossz hír azonban, hogy a kevésbé érintett területeken maradhat a hőség, a megszokott 30-39 fok közötti maximumokkal, még északnyugaton 26-29 fokot mérhetnek.

Kurta dinnyeszezon

Lesznek tehát olyan országrészek, ahol kedden sem érkezik meg az enyhülés. A forróság nemcsak az embereket viseli meg, hanem a gazdaságot is, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezete például azt közölte, hogy az elhúzódó forróság miatt ebben az évben hamarabb véget érhet a dinnyeszezon – írja az MTI.

A hőség miatt a termésátlagok is sok helyen elmaradnak majd a szokásostól, van, ahol hektáronként húsz tonna a hozambeli különbség az előző évekhez képest.

A szervezet szerint hiány nem lesz, de a mostaninál alacsonyabb árakra már nem kell számítani, mert ahogyan csökken a piacra érkező dinnye mennyisége, úgy kúsznak majd egyre feljebb az árak is.

Nyitókép: Illusztráció / Getty Images

#Időjárás#forróság#kánikula#hőhullám#enyhülés#nyár#napsütés#meleg

Címlapról ajánljuk