Időjárás

40 fok is lehet, figyelmeztetést adtak ki hőség és zivatarveszély miatt

rtl.hurtl.hu

2022. július 1. 6:24

Este megérkezik a vihar, de hétvégén is marad a 30 fok feletti hőmérséklet.

Pénteken sok napsütés mellett kevés fátyolfelhő, délutántól pedig a Dunától keletre erőteljes gomolyfelhő-képződés várható, ott szórványosan már kialakulhat zápor, zivatar – derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.  

A délnyugati szél sokfelé megélénkül. 

A legmagasabb nappali hőmérséklet 34 és 40 fok között valószínű. 

Késő estére 21 és 30 fok közé hűl le a levegő, a nyugati megyékben lesz a hűvösebb.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntekre figyelmeztetést adott ki a hőség és a zivatarok miatt is. 

A napi középhőmérséklet jellemzően csak az Alpokalja térségében maradhat 27 fok alatt, az Alföldön illetve az ország középső tájain általában 29 fok felett alakulhat.

Zivatarok jellemzően a Dunától keletre alakulhatnak ki, amelyeket 60-80 km/h-s (intenzívebb gócokban 80-85 km/h-t meghaladó) széllökések, jégeső (jellemzően 1-3 cm) és intenzív csapadék (10-20 mm) kísérhet. Az esti, éjszakai órákban az érkező hidegfront mentén a Dunántúl nyugati felén is előfordulhatnak zivatarok.

Pénteken az esti óráktól a Dunántúl északnyugati területein viharossá fokozódik az északnyugati szél, a legerősebb lökések meghaladhatják a 70 km/h-t.

Hétvégén is maradnak a 30 fok feletti értékek

Szombaton reggel még főleg a Dunántúlon lehetnek erősebben felhős vidékek, majd kiderül az ég; a keleti megyékben ugyanakkor a déli óráktól erőteljesebb felhősödés várható. 

Elsősorban a Dunától keletre alakulhat ki zápor, zivatar, de reggel a Dunántúlon sem kizárt egy-egy helyen csapadékgóc. Sokfelé megerősödik, a Bakonyban viharossá fokozódik az északnyugati szél.  A legmagasabb nappali hőmérséklet 29, 37 fok között valószínű.

Vasárnap napos idő várható általában kevés felhővel. A hegyekben lehet erőteljesebb a felhőképződés, ott egy-egy zápor, zivatar is kialakulhat. Az északi, északkeleti szél időnként megélénkül. A hajnali 13, 21 fokról délutánra 31 és 36 fok közé melegszik fel a levegő.

Nyitókép: Komka Péter / MTI

 

#Időjárás#zivatar#hőség#kánikula#eső

Címlapról ajánljuk