Időjárás

Jégeső és heves zivatarok csapnak le az ország nyugati felére

rtl.hurtl.hu

2022. május 24. 20:31

Figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Zivatarveszély miatt két megye több járására másodfokú riasztást adott ki kedd este az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Az érintett területeken a következő órákban olyan heves zivatarok alakulhatnak ki, amelyeket károkozó szél, jelentős mennyiségű csapadék, illetve jégeső kísérhet.

Az este 8-kor kiadott riasztási térkép szerint a sárgával és főként a narancssárgával jelzett területeken lehet néhány órán belül égszakadásra számítani.

A zivatartevékenység este és éjszaka fokozatosan az ország középső és keleti területére helyeződik át, majd elhagyja az országot. A zivatarokat jégeső, intenzív csapadékképződés és viharos széllökés kísérheti. A dunántúli területeken akár egy-egy hevesebb zivatar sem kizárt.

És hogy mi a különbség a vihar, zápor és zivatar között? Ebben a cikkünkban Allaga Tamás meteorológus elmagyarázza.

Az OMSZ szerint szerdán hidegfront éri el az országot, hatására délutántól először a Dunántúlon és az északi megyékben, az esti órákban pedig többfelé alakulhatnak ki zivatarok. A Dunántúl déli felében és nagyobb bizonytalansággal az északkeleti területeken heves zivatarok kialakulása is várható, amelyekhez viharos, akár 90 kilométer/óránál erősebb széllökés, jégeső és intenzív esőzés társulhat. A kialakult gócok kelet felé haladnak, így az Alföldön, északkeleten csütörtök hajnalig is kitarthatnak a zivatarok.

Szerdára Baranya, Somogy, Tolna és Zala megyére adtak ki másodfokú, az ország többi területére elsőfokú figyelmeztetést a heves zivatarok veszélye miatt.

Nyitókép: Getty Images

#Időjárás#zivatar#jégeső#dunántúl#országos meteorológiai szolgálat

Címlapról ajánljuk