Időjárás

Eső, zápor, zivatar – vajon mi a különbség?

Allaga TamásAllaga Tamás

2022. április 25. 13:00

Aki azt hiszi, hogy az eső, a zápor és a zivatar rokonértelmű fogalmak, jó nagyot téved. Bár az időjárás-előrejelzésekben sokszor együtt szerepelnek ezek a jelenségek, mégis fontos különbséget tenni köztük. 

Narancssárga, tehát másodfokú riasztás volt érvényben vasárnap egy zivatarrendszer miatt az ország keleti megyéiben. Nem csoda, hiszen itt a tavasz, ha lassan is, de egyre melegszik az idő, így az eső mellett egyre többször megjelennek az intenzívebb csapadékgócok is. 

Ha úgy gondolja, az eső, a zápor és a zivatar ugyanazt jelenti, vagy legalábbis hasonló fogalmakról van szó, mindenképp olvasson tovább!

Eső vagy zápor?

Bár az időjárás-előrejelzésekben sokszor (szerintem túl sokszor) együtt szerepel a két jelenség, mégis fontos különbséget tenni köztük. Esőről akkor beszélünk, ha a folyékony halmazállapotú csapadék tartósan, nagy területen hullik, szinte kivétel nélkül réteges felhőzetből. 

Ezzel szemben a zápor rövid ideig tartó, többnyire intenzív csapadéktevékenység, amely kis területet érint, és 

inkább gomolyos, oldalról szemlélve karfiolos, habos felhőkből alakul ki.

Míg esőzésnél inkább a mennyiség becslése okozhat nehézséget, addig a zápor esetén inkább a kialakulás pontos helyének előrejelzése problémás. Utóbbi esetben gyakran előfordul, hogy az “utca egyik felén esik, a másikon nem”.

Erős zápor = zivatar?

Rendben, talán az esőt és záport kevesen keverik össze, de mi a helyzet a záporral és zivatarral? Amint kiderült, zápor esetén intenzív csapadékhullásról beszélünk, ezzel szemben a zivatar nem más, mint maga a villámtevékenység, tehát felhőkhöz kötődő légköri elektromos jelenség. Így már nem is olyan meglepő, hogy létezik száraz zivatar is – ilyenkor dörög, villámlik, de elmarad a csapadék. 

A két fogalom persze nem véletlenül fonódott össze ilyen szorosan. Amikor egy záport adó felhő elég nagyra nő, benne kedvezővé válhatnak a feltételek villámok kialakulásához is, azaz kialakul a zivatarfelhő. A legintenzívebb záporok éppen ezért a hatalmasra nőtt zivatarfelhőkhöz kötődnek, így a két jelenség – zápor és zivatar – szinte mindig együtt jár.

Aki pedig eltűnődne azon, vajon van-e különbség vihar és zivatar között, elég ide kattintania.

Nyitókép:  Boris Jordan Photography/Getty Images

 

#Időjárás#cikkek az időjárásról#eső#zápor#zivatar#vihar#ma

Címlapról ajánljuk