Időjárás

Bárikus mocsár, avagy ezért esik mindennap

Allaga TamásAllaga Tamás

2022. május 5. 10:04

A kifejezés akár egy zs-kategóriás horrorfilm címe is lehetne, pedig mindössze a napjainkra jellemző időjárási helyzetet nevezi így a szakzsargon. Igaz, a bárikus mocsár mellé popcorn is jár, de ennyi talán elég is a filmes hasonlatokból. Nézzük meg inkább, miről van szó, miért vannak mindennap záporok és mire számítsunk a hétvégén!

Helyi hatások

Amikor egy térséget messziről elkerülnek a nagy légörvények, előtérbe kerülnek a helyi, főleg a domborzat által keltett hatások. Ilyenkor a légnyomásban több száz kilométeren belül is alig vannak különbségek, hőmérsékletben sincsenek nagy eltérések, ezért a légmozgás is gyenge. Ugyan a földrajzérettségi csak pár nap múlva lesz, érdemes feleleveníteni, hogy a szél a légnyomás különbségek miatt alakul ki. Csapadékot adó felhők ilyenkor nem a frontok mentén sorakoznak fel, a magasra tornyosuló gomolyok legkorábban a hegyek közelében jönnek létre, később pedig gyakorlatilag bárhol kipattanhatnak, ahol kicsit is kedvezőek számukra a feltételek. Az ilyen légnyomási, azaz bárikus szempontból jellegtelen helyzetet nevezzük bárikus mocsárnak.

Popcorn a légkörben

A fentebb említett „kipattanás” szó nagyon szemléletes, mert legalább olyan megjósolhatatlan folyamatról van szó, mintha azt kellene előre jeleznünk, melyik kukoricaszem pattan szét elsőnek, másodiknak stb. a popcornos zacskóban. Ahogy az is, úgy a gomolyfelhők képződésének sorrendje is megjósolhatatlan folyamat. Van azonban egy örömteli hasonlóság. Ahogy biztosak lehetünk benne, hogy 700 watton néhány percen belül elkészül a filmhez a rágcsa, úgy a bárikus mocsárban is jó előre tudhatjuk, hogy az adott napon jó esélyünk lesz elázni. Nem véletlen, hogy az angol nyelvű szakirodalom ezt a jelenséget éppen a pattogatott kukoricáról nevezte el.

Az egyik utcában esik, a másikban nem

Az előrejelzés sikerét illetően meglehetősen kettős helyzettel van dolgunk. Azt sok napra előre látjuk, mikor várható bárikus mocsár, melyik napok lesznek kimondottan záporosak. Egy-két napos időtávon még országrészeket is el tudunk különíteni. Azt azonban, hogy a mindössze néhány száz vagy pár kilométer átmérőjű felhőkből pontosan melyik utcában hány csepp eső esik majd, csak néhány perces, esetleg néhány tízperces előnnyel tudjuk becsülni. Ilyenkor nincs jobb megoldás, mint bekészíteni a táskába az esernyőt, és fél szemmel az eget, a másikkal pedig a meteorológiai riasztásokat kémlelni.

Mikor mászunk ki a mocsárból?

A hét végéig még ne számítsunk nagy változásokra. A hőmérséklet csak 1-2 fokot változik, erős szél továbbra sem lesz és záporok, zivatarok is kialakulhatnak (de mint megtudtuk, messze nem mindenütt). Hétfőtől azonban szárazabb, nyugodtabb és naposabb időszak köszönt be, egy anticiklon hatására „kiszárad” a bárikus mocsár.

Nyitókép: Getty Images

#Időjárás#bárikus mocsár#eső#zápor#zivatar#légnyomás

Címlapról ajánljuk