Időjárás

Kiadták a riasztást: komoly zivatarok várhatóak, károk is keletkezhetnek

rtl.hurtl.hu

2022. április 24. 16:45

Akár jégesőre is lehet számítani a következő órákban.

Több északkeleti járásra már másodfokú riasztásokat adott ki a zivatar veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az érintett területeken a következő órákban olyan heves zivatarok alakulhatnak ki, amelyeket károkozó szél, jelentős mennyiségű csapadék, illetve jégeső kísérhet.

A szolgálat MTI-hez vasárnap délután eljuttatott veszélyjelzése szerint a nap folyamán további másodfokú riasztásokat adhatnak ki a heves zivatarok veszélye miatt Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye járásaira. Az ország többi területén elsőfokú riasztások várhatók.

Azt írták, a zivatarokat elsődlegesen viharos, néhol akár 90 kilométer/órásnál erősebb, szél kísérheti, amihez lokálisan nagy mennyiségű, rövid idő alatt akár 25 milliméternyi, csapadék, illetve jégeső is társulhat. A Dunántúl nyugati, északnyugati részén zivatartól függetlenül is lehetnek viharos széllökések.

Az esti, késő esti órákra a zivatarok elhagyják az országot. Ugyanakkor a hétfőre virradó éjszaka második felében délnyugat, dél felől újabb csapadéktömb érkezik, amely a déli, délutáni órákig leginkább az ország délkeleti felét, kétharmadát érinti. Ennek nyomán főképp az Alföldön várhatók zivatarok, néhol intenzív csapadék kíséretében. A déli óráktól a Dunántúl északi és nyugati vidékei fölött is várhatók dörgéssel, villámlással zivatarok. Hétfőn az esti órákban várhatóan mindenütt lecsengenek a zivatarok.

Nyitókép: Getty Imagea

#Időjárás#vihar#riasztás#kár#zivatar#szél

Címlapról ajánljuk