Időjárás

Az aszály és a kései fagyok után mit tartogat a tavasz hátralevő része?

Allaga TamásAllaga Tamás

2022. április 16. 10:11

Komoly nehézségek sújtják az agrárszektort. Rendkívül száraz időszakon vagyunk túl, helyenként a fagyveszély továbbra is fennáll, ráadásul a háború és az infláció is növekvő nyomást helyez az ágazatra. Ilyen körülmények között fontos lenne, hogy legalább a tavasz hátralevő része kedvezzen kicsit a mezőgazdaságnak. Nézzük, mit mondanak a hosszú távú előrejelzések.

Korábban már írtunk róla, hogy az előrejelzések általában minél távolibb időszakról szólnak, annál kevésbé pontosak, azonban egyáltalán nem egyértelmű, mit tekintünk pontosnak. Vegyünk egy igencsak aktuális példát. Többhetes időtávon már nincs értelme napi bontású előrejelzéseket böngészni, ellenben rendelkezésre állnak egészen jól beváló úgynevezett anomália prognózisok, amelyek megadják, hogy egy adott hét az átlagosnál melegebb vagy hűvösebb, szárazabb vagy esősebb lesz-e. Ilyen adatokra alapozva ugyan nem tudjuk eldönteni, hogy melyik napra tervezzük a kerti grillpartit, de ha az a kérdés, átlagosan mennyire lesz hűvös, mennyit fűtenek majd a magyarok, mennyire kell beosztanunk a gáztárolók tartalékait, akkor egy ilyen előrejelzés is lehet hasznos és pontos.

Mit mondhatunk ennek fényében?

Most, hogy látjuk, mit várhatunk el többhetes vagy hónapos időtávon a meteorológiai előrejelzésektől, nézzük, milyen várakozásokkal futhatunk neki a tavasz második felének. Április hátralevő részében melegedő trend rajzolódik ki, egyre gyakrabban visszatérnek a 20 fok közeli maximumok, és a hajnali fagyok sem érintenek már nagy területeket. Mindez azonban nem jár nyugodt idővel, az aktívabb ciklontevékenység miatt szerencsére némi csapadék is hull majd ezekben a napokban, legalább záporok formájában.

A májusi eső aranyat érne

Ahogy egyre távolabbra nézünk, egyre kevesebb részletet látunk, az azonban így is egyre biztosabbnak tűnik, hogy az ötödik hónap nagyobb részében tőlünk északra egy anticiklon uralja majd a légkört. Ennek mi csak részben örülhetünk: a gyakori frontátvonulásokat ez a helyzet szinte teljesen kizárja, de arra még nyílik esély, hogy kerülőúton, délnyugat felől mediterrán ciklonok hozzanak érdemi csapadékot. A helyzet tehát ezt a forgatókönyvet nem zárja ki, de a számok sajnos nem támogatják, helyette az átlagosnál szárazabb időt prognosztizálnak a hónapra, főképp annak második felére. Ami pedig a hőmérsékletet illeti, szintén inkább a nyárhoz közeledve lehet esélye kimondottan magas értékeknek, kezdetben azonban a tipikus hőhullámokhoz szükséges feltételek a jelek szerint nem lesznek adottak.

Összességében elmondhatjuk, hogy a rendelkezésre álló adatok alapján a fagyok talán már nem sokáig kínozzák majd a gazdákat, ez azonban a csapadékhiányról nem jelenthető ki. A téli és kora tavaszi aszály várhatóan nem folytatódik, de arra is kicsi az esély, hogy a talajok zöme teljesen feltöltődjön az éltető vízzel.

Kép: MTI / Balázs Attila

#Időjárás#tavasz#cikkek az időjárásról#meteorológia#eső#május

Címlapról ajánljuk