Időjárás

Nem ilyen időjárást választanánk vasárnapra

rtl.hurtl.huAllaga TamásAllaga Tamás

2022. április 2. 10:08

Szombaton a kültéri programokat ebédidőig érdemes lebonyolítani, mert utána megnyílnak az égi csapok. Vasárnap a hegy- és dombvidékek lakói kifehéredett tájra ébredhetnek.

A választások eredményének megjóslására nem vetemednénk, de arról, hogy milyen időjárás közepette adhatjuk le szavazatunkat, már vannak megbízható előrejelzések. 

Az elmúlt hetek egyhangúsága után igencsak megdolgoztatja a meteorológusokat az a ciklon, amely a napokban végre véget vetett a hosszú idő óta tartó aszálynak.

Havas szombat?

A hétvége első napja felhősen, de többnyire szárazon indul, ekkor eső inkább csak a déli megyékben és északkeleten lehet. Napközben a Kisalföldön, Sopron térségében feltámad a szél, de mint tudjuk, ott vagy fúj, vagy harangoznak. Ha kültéri teendőnk van, délelőttre időzítsük, mert később egyre több helyen nyílnak meg az égi csapok, ráadásul mivel ekkorra már mindenhonnan kiszorul az úgy-ahogy meleg levegő, az eső mellett estefelé havas eső, a domb- és hegyvidéki tájakon pedig havazás is kialakulhat. 

Nem elképzelhetetlen, hogy a hegyekben néhány centiméteres vizes hóréteg alakuljon ki vasárnapra virradóra, de a bolondos április már csak ilyen.

Nem ilyen időjárást választanánk vasárnapra

Április 3-án délelőtt még kimondottan sokfelé eshet, a Dunántúlon és a hegyekben továbbra is előfordulhat havas eső, havazás. Délután nyugaton már tisztább, szeles idő valószínű, bár napsütésre továbbra is kicsi az esély, keleten azonban a voksolni vágyók jobb, ha esernyővel készülnek, mert egészen estig lehet csapadék. A hőmérsékleti csúcsok a szombati 5, 13 fok után vasárnap már mindenhol 10 fok alatt, sőt, zömmel 5 fok körül alakulnak.

A bizonytalanság tehát nemcsak a mandátumok számát, de a várható hómennyiséget illetően is nagy, az viszont szinte biztos, hogy ha legtöbbünkön múlna, ennél azért szebb hétvégére szavaznánk.

Nyitókép: Tavaly április 14-ére jelentős mennyiségű hó esett, mint ez a hóval borított, húsvéti díszes bokor is mutatja a bakonyi Tésen. Fotó: Máthé Zoltán/MTI

#Időjárás#Választás 2022#tél#április#havazás#hideg#meteorológia##tavasz#szeszélyes április#áprilisi hó

Címlapról ajánljuk