Időjárás

„Megérkezett a megváltás” – rekordszáraz negyedévet zár le az eső

rtl.hurtl.hu

2022. április 1. 18:48

Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint az idei volt a harmadik legszárazabb évkezdet Magyarországon 1901 óta. De ennek vége, itt a mediterrán ciklon.

Az idei volt a harmadik legszárazabb első negyedév Magyarországon 1901 óta országos átlagban – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) péntek délután Facebook-oldalán.

Azt írták, a csütörtökön megérkezett mediterrán ciklon az ország nagy részére hosszú hetek, helyenként hónapok óta először hozott nagyobb mennyiségű csapadékot.

Nem lett rekordszáraz a negyedév az utolsó napon érkező csapadéknak köszönhetően, de így is 1901 óta a harmadik legszárazabb első negyedév volt. Az első három hónapban országosan, az előzetes adatok szerint 42,6 milliméternyi csapadék esett. Ennél szárazabb évkezdet csak 1918-ban és 1949-ben volt.

Az OMSZ úgy fogalmazott, az esőzéssel „megérkezett a megváltás”. Hosszú idő után az ország nagy részén bőséges eső, területi átlagban 10-30 milliméternyi csapadék áztatta a földeket csütörtök reggel 8 órától péntek reggel 8 óráig. A Dunántúl délnyugati, nyugati részein, Borsodban, valamint a hegyekben több ponton is mértek 30-40 milliméternyit elérő, meghaladó mennyiséget.

Nyitókép: Getty Images

#Időjárás#országos meteorológiai szolgálat#szárazság#eső

Címlapról ajánljuk