Időjárás

Magyarországra főnhatást és viharos szelet hoz az Európát letaroló Dudley viharciklon

rtl.hurtl.hu

2022. február 16. 14:50

A Dudley szerda este 100-130 km/órás széllökésekkel éri el Hollandia és Németország partjait, Magyarországra egy kicsit megszelídülve érkezik csütörtökön. A 20 fokos meleget is ennek köszönhetjük.

Országszerte erős széllökésekre kell készülni csütörtökön, hazánk északi felére egyenesen viharos erejű szelet ígér az előrejelzés, amit az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) tett közzé Facebook-oldalán. A szeles napot a Dudley elnevezésű viharciklon átvonulásának köszönhetjük.

A Dudley miatt a brit meteorológiai hivatal figyelmeztetést adott ki a szigetország nagy részére a tengerpartokat ostromló hatalmas hullámokkal, valamint a szélvihar jelentette veszélyekkel összefüggésben – számolt be az Időkép. 

A Dudley-val érkező hidegfront este 100-130 km/órás széllökésekkel éri el Hollandia és Németország partjait, de ennél komolyabb lökések is lehetnek a hegyekben, valamint a hidegfront mentén kialakuló zápor- és zivatarláncban. Még tornádók kialakulására is látnak esélyt a meteorológusok. Komoly szélviharokra készülnek Csehországban és Ausztriában is.

Magyarország felett az OMSZ bejegyzése szerint csütörtökön, a hajnali és reggeli órákban vonul át a Dudley-val járó melegfront, amiből kisebb esőkre számíthatunk. Ezt gyorsan követi a hidegfront – záporokkal és akár mennydörgéssel is.

Az erős nyugati, északnyugati szél főnhatást eredményezhet, ami azt jelenti, hogy egy hegység felett átáramló levegő a túloldalon süllyedés közben felmelegszik. Így főleg Sopron környékén a húsz fokot is megközelítheti a hőmérséklet csütörtökön.

A hazai költségvetési szervek közül a legtöbb szóviccel operáló OMSZ egyébként most sem hazudtolta meg magát, és „Dudley nem lesz nudli” címmel osztotta meg videós előrejelzését.

Nyitókép: Tengerpart Skóciában szerdán, a Dudley érkezése előtt – Fotó: Jane Barlow/PA Images via Getty Images

#Időjárás#dudley#szél#szélvihar#ciklon#főn

Címlapról ajánljuk