Időjárás

Meddig tart a tél: mit mond a maci, és mit a tudomány?

Allaga TamásAllaga Tamás

2022. február 2. 12:40

A medvék szerdán meglátták az árnyékukat, ez azt jelenti, hogy a tél még sokáig tart. A tudománynak ennél sokkal jobb hírei vannak számunkra, legalábbis középtávon. Február második hetében véget érhet a változékony, szeles időjárás, csapadék sem lesz jellemző, igaz, nagyobb eséllyel alakulhat ki köd.

Február másodikán mindenki, aki már nagyon várja a tél végét, a medvére és az ő jóslatára figyel. A népi megfigyelés úgy tartja, ha a medve a barlangból előmászva meglátja árnyékát, inkább visszabújik, mert még messze a tél vége. Ha viszont borongós az ég, már nem kell sokat várni a melegebb időre. Nézzük, mit láthat ma bundás barátunk, és mi olvasható ki a szuperszámítógépek eredményeiből!

Attól függ, mikor jön elő

Ami a felhőzetet illeti, rendkívül változatos napunk lesz. Úgy nevezett felhőátvonulásokra számíthatunk, ami azt jelenti, hogy szinte 10 percenként válthatják egymást a borús és naposabb időszakok. Mondhatjuk, szerencse kérdése, mit is lát majd a medve, de talán éppen rejlik jósereje… Minden esetre szinte bármilyen eredmény benne van a pakliban, a mai időjárás nem sok kapaszkodót ad a tél hosszát illetően.

A Fővárosi Állat- és Növénykert lakója, Hugi, a barna medve már túl is esett a nagy időjós mutatványon: meglátta az árnyékát, tehát a tél még sokáig tart – elvileg.

A gépek messzebbre látnak

Éppen frissültek a Középtávú Előrejelzések Európai Központjának (ECMWF) hosszú távú (havi és szezonális) számítógépes előrejelzései, így naprakész információink vannak arról, a tudomány mit lát most a februári időjárást illetően. Korábban már írtunk róla, hogy az idő előrehaladtával a részletek mindig ködbe vesznek, de ez nem jelenti azt, hogy nincs értelme néhány hetes időtávra előrejelezni. Azt azonban fontos megjegyezni, hogy ebben az esetben már csak az átlagos viszonyokhoz képest várható eltérések mértéke adható meg, tehát arról tudunk beszélni, egy adott hét vagy hónap hőmérséklete, csapadékviszonyai hogyan aránylanak az olyankor szokásoshoz (éghajlati átlaghoz) képest.

Nyugodtabb, enyhe, kissé száraz

Február második hetének időjárása még egészen tisztán kirajzolódik. Miután jó ideje frontok sorozata bombázott minket, végre egy anticiklon húzódik térségünk fölé. Ez azt jelenti, hogy véget érhet a változékony, szeles időjárás, csapadék sem lesz jellemző, de nagyobb eséllyel alakulhat ki köd, illetve szürke felhőtakaró. A továbbiakban is magasnyomás lehet a meghatározó, a frontok pályája inkább csak súrolhat minket. A hőmérséklet átlag felettinek, a csapadék mennyisége átlag alattinak ígérkezik. Ilyen helyzetben gyakran nagy hőmérséklet-különbségek alakulnak ki hazánkban a ködös és napos tájak között. 

A magas hőmérséklet persze nem jó hír, ha figyelembe veszünk egy másik népi megfigyelést: "ha a február enyhe, annak márciusban látjuk a kárát".

Nyitókép: Max Pixel

 

#Időjárás#tél#február#népi jóslat#előrejelzés#medve#barna medve

Címlapról ajánljuk