Időjárás

A köd és a napsütés harca határozza meg a hétvégét

Allaga TamásAllaga Tamás

2022. január 14. 9:53

A következő napokban a ködös és napos területek birkóznak majd egymással, de nagy csapadék, erős szél sehol sem lesz.

Szombatra virradóra egy gyenge hidegfront vonul át felettünk, néhol pár cseppes záporokat hagyva maga után, ezzel viszont le is tudjuk a hétvégére jutó csapadékot. A szombat az ország döntő részén sok napsütést tartogat, amelyet azért főleg a nyugati tájakon időnként néhány ártalmatlan felhő megzavarhat. 

Az északkeleti megyékben élők azonban rosszabbul járnak, hiszen arrafelé nagy területen megmarad a köd, illetve miután az megemelkedik, szürke, szomorkás időt okozó felhőtakaró alakul ki, és arrafelé szitálás sem elképzelhetetlen. 

A keleti, északkeleti vidékeket leszámítva kivételesen fagymentesnek ígérkezik a hajnal, a kettősség pedig napközben is megmutatkozik; a felhős tájakon 0, máshol 6-7 fok közeli maximumok várhatók.

A friss előrejelzések alapján úgy látszik, a hét utolsó napján a köd javára billen a mérleg, mert reggelre a Dunától keletre eső területeket és a déli megyéket is bekebelezheti a szürkeség. 

A hétvége két napja közül tehát ekkor van esély kevesebb napsütésre, ráadásul a reggel is fázósabb lesz: a gyenge szél miatt ismét országszerte fagyhat. 

Aki viszont kirándulni szeretne, nyugodtan készítheti a bakancsot – a magas hegyek  jó eséllyel a ködfelhőzet fölé nyúlnak majd, így még akkor is gyönyörű napos időben sütkérezhetünk, ha odalent a köd az úr.

Nyitókép: köd Salgótarjánban 2022. január 2-án. Fotó: MTI/Komka Péte

#Időjárás#meteorológia#előrejelzés#köd#napsütés

Címlapról ajánljuk