Időjárás

50% a csapadék esélye? Miért kell ehhez meteorológus, ezt én is meg tudom mondani...

Allaga TamásAllaga Tamás

2022. január 4. 15:09

Vagy esni fog, vagy nem, vágják rá sokan, ha ezt látják egy időjárás-előrejelzésben, hiszen első ránézésre az 50 százalék valóban ezt jelenti. Valójában azonban sokkal több információról van szó, ezek mögött mögött pedig bonyolult számítások állnak.

Képzeljük el, hogy egy szép nyári napon el szeretnénk menni a Balatonhoz strandolni, de az előrejelzés szerint délután 50% eséllyel záporok alakulnak ki. Indulás előtt megnézzük a radarképet, amely a csapadékgócok aktuális helyzetét mutatja, és azt látjuk, hogy a tó térségében már több helyen is esik, a térség csaknem felén jócskán el lehet ázni. Ilyen esetben egy adott pontban a csapadék esélye 50 százalék, mégis egyértelmű, hogy az elázás „kockázata” már elég nagy, ezért érdemes bepakolni egy esernyőt is.

Azt hihetnénk tehát, hogy az 50 százalék meghatározása hasraütésszerűen megy, valójában azonban bonyolult matematikai egyenletek sokaságát kell szuperszámítógépekkel megoldani ahhoz, hogy meghatározhassuk, milyen esélyekkel ázunk el a következő napon. 

50 százalék pedig, mint azt láthattuk, már igen jó érv ahhoz, hogy ne maradjon otthon az ernyő…

A valószínűségi előrejelzésekben rejlő egyéb lehetőségekről későbbi cikkeinkben olvashatnak.

A szerző az RTL Magyarország meteorológusa 

Nyitókép: Nagy Attila Károly

 

 

 

#Időjárás#időjárás-előrejelzés#cikkek az időjárásról#eső#csapadék előrejelzése#allaga tamás

Címlapról ajánljuk