Időjárás

Karácsonyi időjárás: az északkeletieket irigyelhetjük

Allaga TamásAllaga Tamás

2021. december 23. 9:04

Katalin napján idén egyaránt „kopogott” (tehát fagyott) és „locsogott” (tehát olvadt), és úgy tűnik, a jóslat beteljesül. Kettősség jellemzi az ország időjárását az ünnepek alatt.

Csapadékos, borongós, enyhe

Az biztos, hogy az előző napokhoz képest jóval melegebb levegő érkezik. Ennek hatását leginkább 24-én érezhetjük, akkor a Dunántúl déli részein a hőmérséklet 10 fok fölé is emelkedhet. Mindhárom napon sok lesz felettünk a felhő, csak mutatóban láthatjuk a napot, a felhők pedig csapadékot is hoznak. A magas hőmérséklet mellett nagyrészt esőt.

Északkeleten havazhat

A téli hangulatot leginkább az északkeleti megyékben lakók élhetik át, ott 24-ére virradóra már havazás kezdődik, és a hó sokfelé szenteste is megmaradhat. Kisebb havazás még a következő napokban is lehet a határvidéken, de tartósan megmaradó hólepelre a hegyeket leszámítva kicsi az esély.

Délen járnak a legrosszabbul

Karácsony első napján az ország déli felét egy kiterjedt, makacs esőzés érintheti, de az északabbra élők se örüljenek előre, kevés csapadék oda is jut. Országos átlagban a legszárazabb napnak 26-a látszik, de délután, este aznap is eshet. Ennek időzítése azonban egyelőre még igen kérdéses.

Szélvihar nem fenyeget, az ónos eső azonban érdemes figyelni

A 24-én érkező vegyes csapadék csak az ország északkeleti felét érinti, és nagyrészt havazás, havas eső formájában hull, de egy átmeneti zónában (Komárom, Pest és az északi hegyvidék térségében) ónos eső is lehet. Szerencsére nem ez lesz a jellemző, és várhatóan csak ezen az egy napon kell ezzel komolyan számolni, de útnak indulás előtt érdemes figyelni a közlekedési híreket és a meteorológiai riasztásokat is.

Kell azonban egy jó hír is: viharos szél legalább nem süvít majd ezekben a napokban.

Nyitókép: Horváth B. Ádám

 

#Időjárás#időjárás-előrejelzés#karácsony#havazás#allaga tamás#cikkek az időjárásról

Címlapról ajánljuk