Időjárás

Lassan teljesen elolvad a fehér karácsony esélye

Allaga TamásAllaga Tamás

2021. december 20. 19:41

Kisebbfajta csoda kellene a havazáshoz. Eltűnnek az éjszakai fagyok, és a 10 Celsius-fok sem kizárt. 

Az elmúlt napok előrejelzései nem sok reményt hagytak azok számára, akik még bíztak a fehér karácsonyban. Mostanra szinte biztosnak tűnik: esőcseppekből jóval több jut majd, mint hópelyhekből.

Hol eshet hó?

Érdemi havazásra csak 24-én és szinte csak az ország északkeleti megyéiben van esély, ott viszont nem kicsi – akár néhány centiméteres hólepel is kialakulhat. Ahogy viszont haladunk délnyugat felé, egyre szomorúbb arcát mutatja majd az időjárás, hópelyhek helyett esőcseppek áztathatják a haza igyekvőket, sőt, néhol még ónos eső sem kizárt.

Később még ennyi sem jut

Hogy szenteste hol húzódik majd pontosan az eső és hó határvonala, egyelőre bizonytalan, az azonban egyre biztosabb, hogy karácsony első és második napján még az éjszakai fagyok is eltűnnek, a déli, délnyugati tájakon pedig akár 10 fok közelébe is melegedhet a levegő napközben. Ez már önmagában sem ígér igazi ünnepi hangulatot, a helyzeten pedig cseppet sem segít majd a várható esőzés, amely ezekben a napokban az ország jó részét érintheti.

Talán az utolsó napokban…

A hideg legkorábban a két ünnep közötti időszakban térhet vissza, bár dermesztő hideg egyelőre nem látszik az előrejelzésekben. Csapadékból akkor sem lesz hiány, abban viszont egyelőre csak reménykedhetünk, hogy a hótaposót és nem a gumicsizmát kell majd felvennünk.

Nyitókép: Havazás Debrecenben 2021. december 13-án – Fotó: MTI

 

#Időjárás#havazás#időjárás-előrejelzés#cikkek az időjárásról

Címlapról ajánljuk