Híradó

Kihirdették a felvételi ponthatárokat – sokak pontjait elszámolhatták

rtl.hurtl.hu

2024. július 25. 18:53

Szerda este kihirdették a felsőoktatási felvételi ponthatárokat. Idén debütált az új pontszámítási mód, amiben már az egyetemek döntik el, mire adnak többletpontokat. Azonban a központi rendszer több diáknak rosszul számolta ki a pontjait, több esetben lenullázódtak az eredményeik, erre panaszkodott az RTL-nek több felvételiző is. Megkerestük az Oktatási Hivatalt, de kérdéseinkre nem válaszoltak - honlapjukon azt ígérik, minden panaszt egyedileg megvizsgálnak.

Vízválasztó volt a tegnap este a felvételizők életében, kihirdették ugyanis a ponthatárokat. Idén Debrecenben, a Campus Fesztiválon volt az ilyenkor szokásos Pont Ott Parti helyszíne, itt nyomta meg hát a nagy kék gombot az innovációs miniszter és az Oktatási Hivatal elnökhelyettese. A legmagasabb ponthatárok a nemzetközi gazdálkodás, jogász, és pszichológia szakokon voltak, az RTL Híradójának nyilatkozó felvételizők pedig hiába látták a ponthatárt, megvárták, míg megérkezik a központi SMS, hiszen az a biztos.

Idén átalakítottak a pontszámítás módját: a többletpontokról, vagyis, hogy mire és mennyi pluszpontot adnak, mostantól az egyetemek döntenek. 

Ráadásul ez szakonként eltérő lehet. Hankó Balázs miniszter ma a felvételi eredményekről tartott sajtótájékoztatót, ahova az RTL-t nem hívták meg. Azt mondta, idén 90 334 jelentkezőt vettek fel valamelyik egyetemre vagy főiskolára, de problémákról nem beszélt.

A közösségi oldalakon pedig sok a panasz. Többen arról írtak, hogy a rendszer elszámolta a pontszámukat, sőt, többen azt írják, lenullázták a pontjaikat. Egy érintett diák név nélkül nyilatkozott stábunknak:

Két hete látom a helytelen pontokat. Elkezdtem a 0-24-es ügyfélszolgálatot is hívni. Mindig annyit kaptam válaszul, hogy legyek türelemmel a ponthatárok kihirdetéséig, ez még változni fog. Aztán a ponthatárok kihirdetését megelőzően megint hívtam őket: sajnálják, már nem tudnak belenyúlni a rendszerbe, eddig kellett volna cselekedni.


Egy másik felvételiző annyi pontot vesztett, hogy sehova sem vették fel. „A tanulmányi pont két részből áll, egyiket kiszámolták, a másikat nem, és így 157 pont mínuszban voltam” – magyarázta telefonon. Egy diáklány pedig döbbenten látta szerda reggel, hogy egy pontja sincs, hiába töltött fel minden szükséges dokumentumot, és hiába tette le az összes vizsgáját.

Nulla pontom volt, nem dolgozta fel a középiskolai bizonyítványomat sem és este nyolckor ezért nem is kaptam üzenetet.


A Híradónknak nyilatkozó diákok által tapasztalt pontszámítási hibák miatt megkerestük az Oktatási Hivatalt, de nem válaszoltak – honlapjukon azt ígérik, minden panaszt egyedileg megvizsgálnak.

#Híradó#Videó#Belföld#top hírek#felsőoktatás#felvételi#felvételi ponthatárok#pontszámítás#hiba#probléma#panasz

Címlapról ajánljuk