Híradó

Szinte az egész országban hiányzik a víz a talajból, már most legalább 200 milliárd forint a kár

Veress KrisztinaVeress Krisztina

2024. július 12. 18:13

Szenved a kukorica, a cukorrépa is kókadozik a határban. Néhol már kritikusan száraz a talaj az Alföld egyes részein. Az aszályos területek egyre nagyobbak lesznek, állítja a Hungaromet tanulmánya. Az agrárközgazdász szerint már most minimum 200 milliárd forint a kár – enyhülés pedig nem várható.

Szinte az egész országban hiányzik a víz a talajból. A Hungaromet jelentése szerint „az aszályos területek kiterjedése egyre nő”, „a Duna-Tisza közén, a Dunántúl keleti szélén, illetve a Maros-Körös-közének nyugati felén már kritikusan száraz” a talaj felső rétege. A Duna-Tisza közén, és Szentes-Orosháza-Hódmezővásárhely térségében a legsúlyosabb a helyzet. 

Enyhülés és kiadós eső kellene, hogy megmentsék az idei kukoricatermést 

– mondta Kránicz Zoltán főagronómus.

A hőség eddig legjobban a kukoricát sújtja

„Normál években 8-9 tonnás termésátlagok vannak Magyarországon. Most az alföldi megyékben, ahol nincs öntözés és már vízhiány van, ott bizony biztos, hogy 5 tonna alatti termésátlagok lesznek” – mondta Raskó György agrárközgazdász.

Ráskó György szerint a kiesés eddig már legalább 240 milliárd forint – csak a kukorica miatt. Eső kellene a napraforgónak és a cukorrépának is, napokon belül, hogy túlélje a hőséget. 

Enyhülés továbbra sem várható

„Egyelőre továbbra sem látni a hőhullám végét, legalább egy hétig még kitart a forróság. Kedden érheti el tetőpontját, ekkor az Alföldön már a 42 fokot is elérheti a hőmérséklet és csak elszórtan alakulhat ki zápor, zivatar” – mondta a várható időjárásról Kókai Ádám meteorológus.

Magyarországon a kukoricaföldek alig két százalékát öntözik – két éve, amikor a rendkívüli aszály 1000 milliárd forintos veszteséget okozott, a szakemberek sürgették a víztározók, csatornák kialakítását. 

Kerestük az Agrárminisztériumot, mennyi kárt jelentettek eddig és milyen fejlesztések történtek 2022 óta.  Azt írták, aszálykárokat 16.630 hektáron észleltek és „soha ennyi öntözésfejlesztési termelői támogatást nem adtak a gazdálkodóknak”, mint az elmúlt években.

#Híradó#Videó#Belföld#aszály#vízhiány#kukorica#hőség#kár#termés

Címlapról ajánljuk