Híradó

Hiába akarta mindenki Béla bát: újabb közkedvelt iskolaigazgatót váltanak le felülről, indoklás nélkül

Veress KrisztinaVeress Krisztina

2024. július 6. 20:09

Újabb iskola tanárai és diákjai izgulhatnak amiatt, hogyan tovább ősztől. A fővárosi Kontyfa Általános Iskola és Gimnázium vezetőjének pályázata lett érvénytelen, indoklás nélkül. Évtizedek óta dolgozik itt, a szülők is azt várták, hogy marad az intézmény élén. Azt mondja, hiányolta a döntés indoklását, és jól esik neki a szülők támogatása. Több iskolában is hasonló történt az elmúlt hetekben – a minisztérium szerint szakmai érvek döntöttek.

Aki a Kontyfa Általános Iskola és Gimnázium környékén jár, láthatja: itt Béla bának szorítanak. Vagyis Vass Béla igazgatónak, aki 42 éve dolgozik az intézményben, és ebből 5 évet már igazgatóként töltött. Idén azonban hiába pályázott újra.

„Kaptam a tankerülettől egy e-mailt, amiben szó szerint az volt: »Az államtitkári döntés értelmében augusztus 16-tól ön nem kapott megbízást a Kontyfa utcai Általános iskola és Gimnázium vezetői feladatainak ellátására«” – mondta el Vass Béla a Híradónak. Nemcsak az ő, hanem egy másik, utolsó pillanatban jelentkező igazgatójelölt pályázatát sem támogatta a tankerület.

Vass elmondta, nagyon jól esik neki, hogy a kollégák és a szülők kiálltak érte, és ez igazolást jelent, hogy a munka jó irányba halad, másrészt nagyon sajnálja, hogy nem fogják tudni befejezni, amit elkezdtek – emellett nagyon hiányolja a döntés indoklását. A szülők is magyarázatra várnak, Rickné Putsay Annamária a Híradónak úgy fogalmazott:

Nagyon családias, jó hangulatú az iskola a vezetése alatt, jók a programok, szeret oda járni a kislányom, és leginkább ezért vagyok én személyesen kétségbe esve, mert félek attól, hogy mindaz, amit elkezdett és munkálkodott, semmivé fog válni.

Magyarázatra vár a kerület országgyűlési képviselője, Barkóczi Balázs DK-s politkus is, aki politikai okot sejt a döntés mögött. „Arra gondolok, hogy valaki ezt az intézményt kinézte magának, vagy másnak, lehet, hogy úgy gondolják, hogy Vass igazgató úr politikailag nem egészen megbízható” – mondta.

Az elmúlt napokban a székesfehérvári Vasvári és a kispesti Károlyi Gimnázium igazgatójának pályázatát is indoklás nélkül utasította el a fenntartó. Mindkét helyen politikai okokat sejtenek a háttérben a szülők, akik petícióban állnak ki az eddigi igazgatók mellett. 

A tankerületek szerint azonban szakmai döntések születtek. A Kontyfa Iskoláról azt írta kérdésünkre a Belügyminisztérium: a két pályázat közül „az illetékes tankerület egyik pályázó kinevezését sem támogatta, új pályázat kiírását javasolta”. Hangsúlyozták, „szakmai döntés történt, politikai indok nem értelmezhető”, hiszen a jelenlegi igazgatót is ugyanez az oktatási kormányzat nevezte ki.

#Híradó#Videó#Belföld#oktatás#iskola#igazgató#kirúgás#belügyminisztérium#tankerület#klebelsberg központ#budapest#kontyfa általános iskola#ma

Címlapról ajánljuk