Belföld

Leváltják a kispesti gimnázium kiemelkedőnek minősített igazgatóját, miután nyíltan kiállt a közoktatás színvonalának emelése mellett

rtl.hurtl.hu

2024. július 5. 14:45

Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár nem támogatta Cselik Ágnes Eszter igazgatói pályázatát, aki 20 éve vezeti a Kispesti Károlyi Mihály Magyar-Spanyol Tannyelvű Gimnáziumot – értesült az rtl.hu. Információink szerint másik jelölt nem volt, így várhatóan az egyik igazgatóhelyettes irányítja majd a munkát. Cselik Ágnes Eszter korábban többször is szót emelt az óraszámcsökkentés, valamint a diákok felesleges terhelése ellen.

Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár nem támogatta a Kispesti Károlyi Mihály Magyar-Spanyol Tannyelvű Gimnázium igazgatójának pályázatát, így az intézményben 20 éve vezetőként dolgozó Cselik Ágnes Eszter nem folytathatja a munkáját – tudta meg az rtl.hu. Információink szerint a pályázatot egyelőre indoklás nélkül utasították el, más jelentkezőről pedig nem tudnak a tantestületben.

Cselik Ágnes Eszter vezetése alatt igen jól teljesített a gimnázium, évek óta az ország 100 legjobb középiskolája közt szerepel a HVG rangsorában (2023-ban a 78.). 2023-ban az Oktatási Hivatal tanfelügyelete 93 százalék felettire értékelte az intézményt, és az – amúgy spanyol és magyar állami kitüntetéssel is rendelkező – intézményvezető munkáját kiemelkedőnek minősítette.

„A pályázatról szóló döntés eredményének megismerése után az igazgatóhelyettes felhívta a tankerületet, és azt a tájékoztatást kapta, hogy nincs kijelölt személy az igazgatói posztra” – mondta az rtl.hu-nak Cselik Ágnes Eszter. Az átmeneti időszakban, amíg meg nem találják az új vezetőt, az egyik igazgatóhelyettes irányítja majd a munkát.

Arra a kérdésre, hogy szerinte a minisztériumi döntésnek volt-e köze ahhoz, hogy az iskola nyíltan kiállt a tanárdemonstrációk, valamint az iskolai rendszer átalakításának szükségessége mellett, Cselik Ágnes Eszter azt mondta: egy hónapja még nem gondolta, hogy ennek lesz hatása a kinevezésekre, de most úgy látja, ez is szerepet játszhatott a döntés meghozatalakor.  

Leváltják a kispesti gimnázium igazgatóját, aki többször is bírálta az oktatásban uralkodó állapotokat
Fotó: Facebook

Információink szerint az utóbbi években konfliktust szült az iskola és a tankerület között, hogy központilag akarják csökkenteni az óraszámokat, ezáltal pedig bizonyos tantárgyakat nem több csoportban, hanem összevontan, nagyobb létszámmal tudnak megtartani.

Cselik Ágnes Eszter többször is szót emelt ez ellen az évek óta tartó trend ellen, állítása szerint két éve még 1074 tanórával gazdálkodhatott az iskola, de ezt jövőre már le akarják csökkenteni 889-re. „Elképzelni sem tudom, hogyan lehet ezt megoldani, már a korábbi évek csökkenéseit is csak úgy tudtuk kezelni, hogy megszüntettünk bizonyos osztálybontásokat” – fogalmazott. (Egy nyelvi óra például két órának számít, ha ugyanaz az osztály két csoportra osztva tanul. Az összevonás után viszont már csak egy órának, hiszen egy pedagógus kell a megtartásához.)

Információink szerint az iskolába járó gyerekek szülei nem nyugodnak bele a döntésbe, és levelet írnak az oktatási kormányzatnak a döntés megváltoztatása érdekében. Emellett aláírásokat is gyűjtenek azért, hogy Cselik Ágnes Eszter igazgatóként is folytathassa a munkáját.

Az rtl.hu megkérdezte a tankerületet, valamint az oktatásért felelős Belügyminisztériumot is, hogy megtudjuk, mi indokolta az igazgató leváltását.

Frissítés: megkeresésünkre Rábel Krisztina tankerületi igazgató megbízásából Nagyné Koczog Tünde, a Külső-Pesti Tankerületi Központ szakmai vezetője a következő tájékoztatást adta:

A Kispesti Károlyi Mihály Magyar-Spanyol Tannyelvű Gimnázium igazgatói posztjára egy pályázó nyújtott be pályázatot, az eljárás jogszerű, érvényes, de eredménytelen volt. Az iskolák igazgatói beosztásának elnyerésére benyújtott pályázatokat a tankerület kizárólag annak szakmai tartalma alapján ítéli meg, és tesz javaslatot a döntéshozónak. A Tankerületi Központ a miniszteri döntés alapján megteszi a szükséges lépéseket, hogy az oktató-nevelő munka zavartalanul induljon el szeptemberben. Mivel az igazgató választás eredménytelen volt, így új pályázatot kell kiírni, ami ősszel várható, ilyen esetben az SZMSZ szerint illetékes helyettes vezeti az intézményt. A nyelvi előkészítő osztályokban a csoportok bontásáról még nem született tankerületi döntés. 

Székesfehérváron is hasonló a helyzet

Június közepén még egymás kezét fogva ölelték át a székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium diákjai és tanárai a felújítás előtt álló régi épületet. A búcsúztatón az iskola igazgatója bizakodó volt. „Már csak néhány napotok van itt a régi falak között ezt még figyelmesen élvezzétek ki, és akkor ősztől találkozunk majd az új helyen” – mondta a diákoknak. De nem találkoznak. 

Horváth József ugyanis azóta megtudta, az államtitkárság nem hosszabbítja meg igazgatói megbízását. A pályázatát indoklás nélkül utasították vissza, pedig más jelentkező nem volt az állásra.

Ezt még a város fideszes polgármestere is sajnálta. Cser-Palkovics András a Facebookon azt írta: a döntésre – a jogszabályok alapján – sajnos nem lehetett ráhatása, vagy akár rálátása önkormányzatunknak. Hozzátette, jó munkakapcsolata volt Horváth Józseffel, a „költözés és a felújítás levezénylésében pedig nagyon fontos szerepe lett volna az igazgatónak”. A Híradó riportját a lenti videóban nézheti meg.

Országos tanárhiány

Mindeközben a tanárhiány már országos probléma. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint szükségesnél 16 000 pedagógussal kevesebb van az országban. 

Szapáry György elnöki tanácsadó a Magyar Közgazdasági Társaság kerekasztal-beszélgetésén szerdán arról beszélt: hallott olyan iskoláról, ahol csak érettségivel rendelkező embert kértek meg arra, hogy tartson történelemórát, olyan kevés a pedagógus. 

Az RTL Híradó a témával kapcsolatban megkereste a kormányt, de ott nem tudtak, vagy nem akartak válaszolni a kérdésekre. Korábban Gulyás Gergely többször is arról beszélt: Magyarországon nincs tanárhiány, de az előfordulhat, hogy bizonyos helyekre vagy szakokra nehéz tanárt találni. A Híradó adását az alábbi videóban nézheti meg.


Nyitókép: Cselik Ágnes Eszter igazgató beszél a diákokhoz a középszintű magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi vizsga előtt a kispesti Károlyi Mihály Magyar-Spanyol Tannyelvű Gimnáziumban 2018. május 7-én – Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

#Belföld#igazgató#kispest#maruzsa zoltán#pályázat#ma

Címlapról ajánljuk