Híradó

Van, aki hitelből oldaná meg: a magyarok 71 százaléknak nem telik hosszabb, legalább 5 napos nyaralásra

Velti LászlóVelti László

2024. június 23. 17:46

Tizedével drágultak a legkedveltebb külföldi üdülőhelyek a magyarok számára. Az infláció máshol alacsonyabb, de a forint 7 százalékkal ér kevesebbet az euróövezetben – így a horvát tengerparton is –, mint tavaly. A jegybank arra figyelmeztet, hogy senki ne vegyen fel kölcsönt nyaralásra.

Kifolyik a pénz a turisták kezéből: megugrott az ásványvíz- és sörfogyasztás az Adria partján. A nyár első hőséghulláma 40 fokon tetőzött Splitben.  

Hajóval érkeztünk Dubrovnikból, és egyre forróbb lett a levegő


– panaszkodott a kitikkadt vendégek egyike. Tavaly majdnem 700 ezer magyar üdült Horvátországban, ötödével több, mint tavalyelőtt. Aki idén is vízpartra készül, számíthat rá, hogy az árak hűtik a kedélyeket.

Van aki hitelből oldaná meg: a magyarok 71 százaléknak nem telik hosszabb, legalább 5 napos nyaralásra
Egy horvát nyaralás átlagosan 11%-kal kerülhet többe.   

Minden drágult

Olaszország 8, Szlovénia 10, Erdély pedig 13 százalékkal drágább a magyaroknak az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A legtöbb uniós tagállamban továbbra is alacsonyabb az infláció, de a forint 7 százalékkal gyengébb az euróhoz képest, mint tavaly ilyenkor. Egy horvát nyaralás átlagosan 11 százalékkal kerülhet többe.    

Az éttermek eléggé drágák. A fagyi meg az élelmiszer körülbelül ugyanannyiba kerül, és a szállás is egy kicsit drágább


– mondta a Híradónak Gergely Péter pénzügyi szakértő.

A jegybank senkinek sem tanácsolja, hogy hitelt vegyen fel nyaralásra.

A Bank360.hu szerint annak, aki 700 ezer forint személyi kölcsönt vesz fel egy családi nyaraláshoz, havi 25-35 ezer forintos törlesztővel kell kalkulálnia.  

Nem tűnik nagynak, de figyelembe kell venni azt, hogy ezt a viszonylag alacsonynak tűnő törlesztőrészletet két-három évig is fizeti az ember egyetlen nyaralásért


– mondja Tóth Levente, az oldal kommunikációs vezetője.

A K&H Bank reprezentatív kutatása alapján a 30-59 év közötti magyarok 8 százaléka tervez hitelt felvenni üdüléshez. Ugyanakkor honfitársaink 71 százaléknak nem telik hosszabb, legalább 5 napos nyaralásra.

#Híradó#Videó#Gazdaság#nyaralás#vakáció#nyár#infláció#tenger#horvátország#top hírek#hitel

Címlapról ajánljuk