Híradó

Büntetőügyvéd: Akár 15 évet is kaphat a 12 éves kislány, aki megkéselte osztálytársát

Zalavári NoémiZalavári Noémi

2024. április 30. 18:57

A támadó kislány szüleit és az iskolát hibáztatja a Bőnyben megkéselt kislány édesapja, aki a Rádió 1 Balázsék című műsorában beszélt erről. A Híradónak Bátki Pál büntetőügyvéd azt mondta, beható vizsgálatok várnak a konyhakéssel támadó gyerekre, hogy kiderüljön, érti-e egyáltalán, mit tett. Ettől függően tettéért akár 15 évet is kaphat fiatal kora ellenére. Magyarországon 2013 óta büntethetők a 14 év alattiak, azóta nagyjából 100 ilyen esetben született ítélet.

Mindenki a válaszokat keresi Bőnyben arra, hogy egy 12 éves kislány miért szúrhatta meg egy 20 centis konyhakéssel az osztálytársát. Többen is arról beszéltek stábunknak, hogy úgy tudják, komoly problémák lehettek a támadó gyerek családjában. Amikor erről beszéltek, azt kérték, ne legyenek felismerhetők.

Állítólag a férj, a bántalmazó kislány édesapja terrorban tartotta a családot

– mondta egyikük. Egy másik megszólaló szerint az édesanya lila foltokkal járt dolgozni. „Elköltözött tőlük, rendőrségi segítséget kért. Lehet, hogy ez is az egyik kiváltó oka lehetett” – mondta egy bőnyi nő. A Híradó kereste ma a kislány családját, de nem voltak otthon. 

Az áldozat apja kedd reggel a Rádió1 Balázsék című műsorában beszélt a történtekről. Azt mondta, nem tud arról, hogy a két gyerek között konfliktus lett volna. Az ő lánya tisztelettudó, senkit egy rossz szóval nem tudott volna megbántani szerinte. Azt is hozzátette, hogy nem a bántalmazó gyereket hibáztatja. „Itt a szülőket lehet egyedül hibáztatni. Itt-ott történtek szerintem olyan problémák, ami miatt ilyen lett. Itt csak őket lehet hibáztatni, és az iskolát is hibáztatom, mert egyáltalán, hogy juthat be egy ilyen kés az iskolába?” – fogalmazott.

Büntethető?

A rendőrség előre kitervelten elkövetett emberölés kísérletének megalapozott gyanúja miatt nyomoz, 30 napra letartóztatta a bíróság, amit a kislánynak javítóintézetben kell eltöltenie. Mivel a támadó már betöltötte a 12. életévét, büntethető. Bátki Pál ügyvéd szerint 5 és 15 év közötti szabadságvesztés járhat azért, amit tett. A korára való tekintettel valószínűleg javítóintézetben kellene letöltenie a büntetést, de előtte beható vizsgálatokon kell átesnie.

Magyarországon 2013 óta büntethetők a 14 év alattiak, de az, hogy a bőnyi késelő kislány elmúlt 12 éves, önmagában még nem elég, hanem minden esetben igazságügyi orvos szakértőnek kell megállapítania, hogy a gyermeknek már volt-e annyi belátási képessége, volt-e olyan értelmi és érzelmi szinten, hogy felelősségre vonható. Az a kérdés, hogy egyáltalán tudja-e, hogy mit csinál, tudja-e irányítani az akaratát – magyarázta Bátki Pál.

Ha szükség van rá, a gyerek pszichiátriai kezelését azonnal megkezdhetik az ügyvéd szerint. Az ügyvéd azt mondja, a büntethetőség bevezetése óta körülbelül 100 esetben indult eljárás és született ítélet 14 év alatti gyerek ellen Magyarországon.

#Híradó#Videó#Baleset-bűnügy#konyhakés#késelés#osztálytárs#top hírek

Címlapról ajánljuk