Híradó

Már ultrahangos vizsgálat sincs az Oroszlányi Szakrendelőben, a betegek mehetnek Tatabányára

Heer OrsolyaHeer Orsolya

2024. április 23. 18:02

Mától nem végeznek ultrahang vizsgálatot az Oroszlányi Szakrendelőben. Ez a Népegészségügyi Központ honlapján megjelent határozatból derült ki. De szakemberhiány miatt év végéig szünetel az ortopédiai, a bőrgyógyászati és az onkológiai ellátás is. A betegeknek Tatabányára kell utazniuk. A Híradónak nyilatkozó egészségügyi elemző szerint emiatt többet kell majd várni a vizsgálatokra. A megyei kórház azonban nem számít a várakozási idő jelentős növekedésére.

Egészségügyi dolgozók tartottak délben rövid szünetet az Oroszlányi Szakorvosi és Ápolási Intézet épülete előtt. Mától kevesebb lehet a munkájuk, több szakellátás ugyanis hosszabb ideig nem lesz elérhető itt.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ honlapján megjelent határozat szerint átmeneti szakemberhiány miatt december végéig biztosan szünetel a járóbeteg ortopédia, valamint a  bőr- és nemibeteg ellátás, de leáll az ultrahang diagnosztika, továbbá a klinikai onkológia is, vagyis a rákbetegek kezelése is.

A betegeknek mostantól Tatabányára kell menniük ellátásért. Az ottani megyei kórház autóval Oroszlányból és a környékről 20-30 perc alatt érhető el, de tömegközlekedéssel ez már a legtöbb érintett településről egy órás  utazást jelent.

A helyiek azt mondják, ez nehézséget okoz nekik.

„Én 66 éves vagyok, nekem is vannak problémáim, és nem mindegy, hogy helyben van vagy utazgatunk” – mondta Duzsik Anna.

A Híradónak nyilatkozó egészségügyi elemző szerint komoly gondot okozhat, hogy hónapokig nem lesz elérhető ultrahang diagnosztika az oroszlányi szakrendelőben, mert az az alapellátás része.

„Képzeljük el, hogy van egy tumorgyanús beteg, akinek ultrahanggal kéne bizonyítani adott esetben, hogy van e nagyobb probléma vagy nincsen. Csakhogy ennek a betegnek nem hogy utaznia kell, hanem hosszabb várakozásra is kényszerül” – mondta Kunetz Zsombor

Az onkológiai szakellátás ráadásul már tavaly szeptemberben sem működött, az intézmény honlapja szerint azért mert, nincs orvos.

Ahova ezeknek a betegeknek menniük kell, ott is problémát fog jelenteni, hiszen azt a kapacitást fogják terhelni, ami ott rendelkezésre áll

– figyelmeztet a szakértő.

Az átirányított betegeket fogadó tatabányai kórháztól a Híradó kérdéseire azt írták: jelentős várakozási idő növekedésre nem számítanak.

#Híradó#Videó#egészségügy#Belföld#oroszlány#szakemberhiány#orvos#kórház#ma

Címlapról ajánljuk