Híradó

Töretlenül drágul az üzemanyag, a benzinkutasok szerint a kormány miatt, a miniszter meg az ő profitjukat vizsgálná

Velti LászlóVelti László

2024. április 9. 18:00

Már a második legdrágább a gázolaj Magyarországon a régióban, a benzinért pedig a harmadik legtöbbet kérik. Nagy Márton miniszter egyeztetésre hívta a Mol és az Ásványolaj Szövetség vezetőit, mert a profitjukat vizsgálná. A kutasok azt mondják, a kormány intézkedései okozták a kiugró drágulást. Egy liter üzemanyag átlagosan már 650 forint.  

A drágulás nem ismeri a határokat, Romániában mégis visszafogottabb az áremelkedés. Az Arad megyei Gyulavarsándba Magyarországról is járnak autósok üzemanyagért. Ők úgy számolnak, átlag 4 ezer forintot spórolnak, ha itt tankolják tele a kocsijukat.

„Tankolunk is, vásárolunk is valamit. Általában olyan 60-70 forint árfolyamtól függően a benzinen, most ahogy néztem talán gázolajon még nagyobb a haszna, akinek gázolajos autója van” – magyarázta a Híradónak a kint tankoló Cirde Tibor.

Magyarországon szerdán ismét drágul az üzemanyag, 3 forinttal, 644-re emelkedik a benzin literenkénti átlagára. Pedig már hetek óta alig valamivel olcsóbb, mint Ausztriában és Szlovákiában.

Egyáltalán nem tartozott a régiós középmezőnyben a hazai benzin- és a dízelár. A legfrissebb adatok szerint jelenleg a harmadik legdrágább benzint tankolhatják a magyar autósok

– mondta Mohos Kristóf, a Portfolio.hu elemzője.

A gázolajért pedig már csak Ausztriában kérnek többet a régióban. Szerdán annak is emelkedik az ára, mégpedig 6 forinttal, így átlagosan már 658 forintba kerül literje Magyarországon.

Nagy Márton miniszter az Indexnek úgy fogalmazott, hogy „van itt egy elcsúszás”.

Ezért a hét második felében egyeztetésre hívja a Mol, illetve a nagy kútláncokat képviselő Ásványolaj Szövetség vezetőit.

Azt mondta,

A további lépés ennek a beszélgetésnek a következménye, függvénye lesz.

Gulyás Gergely miniszter két hónapja arról beszélt, hogy nem várható újabb üzemanyagárstop.  

„Legutóbb 800-900 forint lett volna a benzin, hogyha nem vezetjük be a 480 forintos ársapkát, úgyhogy most azoktól az összegektől, amikor ilyen döntést hoztunk, messze vagyunk és remélem, hogy nem is leszünk ott” – mondta február legelején.

Nagy Márton most úgy nyilatkozott, „többek között a profitokat” vizsgálná az egyeztetésen. Amelyre nem hívta meg a kisbenzinkutasok képviselőit. Pedig ők azt mondják, van ötletük az üzemanyagárak csökkentéséhez.

A magyar államnak lenne játéktere, lehetősége literenként alaphangon úgy 45-50 forinttal csökkenteni az üzemanyag árát. Ebbe beleértendők a jövedéki adónak a túlzott emelése, beleértendők a különböző extraadók, amivel sújtják az ágazatot

– magyarázta a Híradónak Gépész László, a Független Benzinkutak Szövetségének alelnöke. .

Magyarországon a benzin 18 százalékkal, a gázolaj pedig 13-mal drágább, mint tavaly év végén, vagyis alig több mint 3 hónappal ezelőtt.

#Híradó#Videó#Belföld#Gazdaság#top hírek#benzinár#gázolaj#mol#Nagy Márton#üzemanyag#üzemanyagár#drágulás

Címlapról ajánljuk