Híradó

Külföldi ügynöknek minősítenének Szlovákiában több magyar szervezetet, a Magyar Szövetség mégis a kormánypártok jelöltjét támogatja az elnökválasztáson

Pásztor GáborPásztor Gábor

2024. április 5. 18:09

Orosz mintára „külföldi ügynöknek” minősíthetik Szlovákiában azokat a magyar szervezeteket, amelyek évi 5000 eurónál nagyobb külföldi támogatásban részesülnek. A Szlovák Nemzeti Párt törvényjavaslata az eddigi nyilatkozatok alapján számíthat a kormánytöbbség támogatására. A Magyar Szövetség nevű szlovákiai párt tiltakozik a beadvány ellen – a szombati államfőválasztáson azonban a kormánypárti jelöltet támogatják.

Óriásplakátok jelzik Pozsony belvárosában, hogy célegyenesébe érkezett a szlovák elnökválasztási kampány.

Az első fordulót az ellenzék jelöltje, Ivan Korcok nyerte, a szombaton rendezett második körben azonban a kormánypárti Peter Pellegrini megfordítaná az eredményt.

A kampány finisében egy új törvényjavaslat növelte a feszültséget az egyébként is szoros versenyben. A legkisebb kormánypárt, 

a szélsőjobboldali Szlovák Nemzeti Párt ugyanis orosz mintára külföldi ügynöknek minősítene minden civil szervezetet, amely évi 5000 eurónál nagyobb külföldi támogatásban részesül.

A szlovák szuverenitás védelmével indokolt beadvány 

azokra a magyar szervezetekre is vonatkozna, amelyek Magyarországtól kapnak jelentős támogatásokat tevékenységük finanszírozására.

A tervezet ellen – amely a korábbi nyilatkozatok alapján számíthat majd a Robert Fico vezette kormánytöbbség támogatására – több szlovákiai magyar politikus is tiltakozott:

„Sajnos lassan közeleg, amire a választások előtt figyelmeztettem Fico egyik hőbörgése kapcsán” – írta közösségi oldalán Mózes Szabolcs, a Magyar Szövetség nevű szlovákiai magyar párt elnökségi tagja.

Számukra azért is lehet különösen fájdalmas a javaslat, mert az államfőválasztáson pont az általuk „hőbőrgőnek” nevezett Fico jelöltjét támogatják (Robert Fico pedig ma Orbán egyik legfontosabb politikai szövetségesének számít). A Magyar Szövetség önálló jelöltetállított az első fordulóban, miután azonban Forró Krisztián, a szövetség elnök kevesebb mint három százalékot értek el, Peter Pellegrini támogatására szólították fel szavazóikat.

A jelenleg házelnöki tisztet betöltő Pellegrini a magyar kormány támogatására is számíthat. Egy korábbi kampányában, amikor még a miniszterelnöki székre pályázott, Orbán Viktor közvetítésével építette ki személyes kapcsolatait az orosz politikai vezetéssel. Most pedig 

a magyar állami televízió készített vele hosszú interjút, amit a szlovákiai kampánycsend időszaka alatt többször is megnézhettek a szlovákiai magyar választók.

Az RTL híradója megkérdezte a kormányt, mi a véleménye a szlovák szuverenitásvédelmi törvénytervezetről, de nem kaptunk választ.  

 

#Híradó#Videó#Külföld#szlovákia#elnökválasztás#magyarok#külföldi ügynök#robert fico

Címlapról ajánljuk