Híradó

Nincs felkészülve a közoktatás az autista személyekre, égető problémáról beszél a szakember

Major EszterMajor Eszter

2024. április 2. 18:49

A 150 ezer érintett ember nagyjából harmada önálló életvitelre is képes lehet, de ehhez megfelelő segítséget és oktatást kell kapniuk, mondják az Autisták Országos Szövetségénél. Szerintük a közoktatás Magyarországon erre egyelőre nincs felkészülve. Az Autizmus Világnapján egy alapítvány aukciót indított. Egy luxusautót árvereznek el, a befolyt összeget pedig autistákkal foglalkozó lakóotthonok kapják. 

Máté gyerekkora óta imád rajzolni. Egyik munkája most egy autóra is felkerült, amire mától lehet licitálni, októberig. A befolyt összeget lakóotthonok kapják meg az aukciót szervezető alaptíványtól, amely 11 ilyen intézményt támogat.

A fejlődési zavar mértéke eltérő, a súlyostól egészen az enyhéig, nagyjából harmaduk az utóbbiba tartozik: ők képesek önállóan élni, dolgozni is, mint például Demeter, aki alapítványi segítséggel kapott munkát, és már 15 éve dolgozik ugyanannál a cégnél. Szerinte segítség nélkül ez nagyon nehéz.

Az ügyintézés, de akár egy orvosi vizsgálat is kihívást jelent – mondják az Autisták Országos Szövetségénél. A probléma szerintük egyre égetőbb, például az iskolákban is.

Részletek a fenti videóban!

#Híradó#Videó#Belföld#autista#autisták#top hírek#Autisták Országos Szövetsége

Címlapról ajánljuk