Híradó

Esztergomi tragédia: többször is szóltak a nézőknek, mégsem mentek el a veszélyes területről

Molnár FruzsinaMolnár Fruzsina

2024. március 25. 17:36

Többszöri figyelmeztetés ellenére sem mentek el a nézők a veszélyes területről, ezért lett tragédia a Nemzeti Autósport Szövetség elnöke szerint. Szujó Zoltán az RTL Híradónak azt mondta, a szervezők biztonsági terve megfelelő volt, de újra kell gondolni a raliversenyek szervezését. Az Esztergom-Nyerges Rallyt ugyanaz a cég szervezte, amelynek elnökét egy 2013-as, szintén halálos versenybaleset miatt elítélték. A cégvezető a Telexnek azt mondta, a versenyszervezéstől nem tiltották el.

Boncsér Sándor igazságügyi műszaki szakértő szerint a balesetet a helyzet rossz vezetői kezelése, a töredezett aszfalt, a gumik tapadása, és a nagy sebesség okozhatta. Műholdképek segítségével próbálta rekonstruálni, hogy történhetett a tragédia. Animációit megnézheti az RTL Híradó fenti riportjában. 

Boncsér Sándor szerint a versenyautó sokkal lassabb volt, amikor keresztbe fordult és irányíthatatlanná vált, de még mindig elég gyorsan ment ahhoz, hogy a védtelen embereket letarolja.

Ennek a tragédiának nem kellett volna bekövetkeznie, ha a nézők betartják a rendezői utasításokat

– mondta Szujó Zoltán, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség elnöke az RTL Híradónak. A szurkolók többszöri figyelmeztetés ellenére sem mentek arrébb a veszélyes helyről, ezért következett be a tragédia. Szujó Zoltán szerint az előzetesen bemutatott biztonsági tervek rendben voltak, de újra kell gondolni a rallyversenyek rendezését.

A tragédia ügyében büntetőeljárás indult, halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt.

A Szujó Zoltánnal készült interjúból még több részletet láthat a Fókusz hétfői adásában

#Híradó#Videó#Baleset-bűnügy#rali#esztergom#verseny#felelős#meghaltak#top hírek

Címlapról ajánljuk